Cartoonist Mordillo, meester van de dikke neuzen, overleden

Cartoons Zijn zwijgzame cartoonfiguren met een dikke knolneus werden wereldwijd een succes. De Argentijnse Mordillo begon zijn zegetocht in de jaren zestig in Parijs. Collega tekenaar Toon van Driel (F.C. Knudde) noemt hem een ‘grootheid’.

Guillermo Mordillo in 2014 in München, bij een van de vele exposities van zijn cartoons.
Guillermo Mordillo in 2014 in München, bij een van de vele exposities van zijn cartoons. CHRISTOF STACHE

De Argentijnse tekenaar Guillermo Mordillo, bekend van cartoons met mensen en dieren met enorme bolneuzen, is zaterdagavond op Mallorca overleden. Hij werd 86 jaar. Dit wordt bevestigd door Adrienne Hak van uitgeverij Rubinstein in Amsterdam, die zijn auteursrechten als wereldwijde agent regelt.

Mordillo tekende ruim zestig jaar voor kinderboeken, animatiefilms, posters, wenskaarten, en advertentiecampagnes. Sinds de jaren zestig kreeg zijn werk wereldwijde bekendheid, met name de knol- of aardappelvormige figuurtjes met een grote neus, die in allerlei absurde situaties tegenslagen moeten overwinnen. Praten doen die figuurtjes niet: het is stille humor. Die zwijgzaamheid kwam deels doordat de in 1932 in Buenos Aires geboren Mordillo, uit Spaanse immigrantenouders, in de jaren zestig naar Parijs verhuisde – en de Franse taal niet machtig was. Hij maakte internationaal aansprekende cartoons zonder taaldrempel.

Beeld via Mordillo Foundation
Beeld via Mordillo Foundation

Disney-dwergneus als inspiratie

Het dikke-neus mannetje dat zo typerend voor zijn werk is, ontwikkelde hij als eerste voor een verjaarskaart, maar gebruikte het al gauw in alle cartoons. Die dikke neus ontleende hij aan Disney’s zeven dwergen, wier dikke neuzen hij fascinerend vond, aldus de Deutsche Welle – Mordillo was in Duitsland zeer populair. Hij had eerder in New York gewerkt als tekenaar voor Popeye-tekenfilms.

Zijn vriendelijke, absurd humoristische cartoons waren in de jaren zeventig ook in Nederland populair. Nieuwe Revu plaatste zijn prenten, in navolging van de bladen Stern en Paris Match.

Voetbalcartoons en F.C. Knudde

En in 2014 verscheen nog het boek Goal, met 30 voetbalcartoons van Mordillo, gelardeerd met uitspraken van Nederlandse voetbalgrootheden. De cartoonist was groot voetbal- en golfliefhebber, waar hij ook veel grappen over tekende. Hij lijkt onder meer Toon van Driel geïnspireerd te hebben, die voor het Algemeen Dagblad de voetbalstrip F.C. Knudde tekent. Maar Van Driel stelt dat hij zijn dikneuzige stripfiguren 47 jaar geleden ontwierp zonder werk van Mordillo te kennen. Die heeft hij pas later ontdekt en ook ontmoet in Mallorca: „Mordillo was voor mij een grootheid”, aldus Van Driel in een reactie aan NRC.

De dierencartoons van Mordillo, met onder meer de dikneuzige giraf, zijn de basis voor een bioscoopfilm en tv-animatieserie, waaraan uitgeverij Rubinstein werkt en die mogelijk in 2020 uitkomt.

Mordillo, die zich in Zuid-Frankrijk en op Mallorca vestigde, kreeg verschillende prijzen voor zijn werk, en was in de jaren zeventig een van de meest verkopende cartoonisten wereldwijd. Hij was ook voorzitter van de International Association of Authors of Comics and Cartoons (CFIA) in Geneve. De Duitse krant Die Welt (kompakt) besteedde de voorpagina aan Mordillo’s overlijden, met een voetbalcartoon en de kop Danke für die Nasen: bedankt voor de neuzen.

Aanpassing 5 juli 2019: Mordillo inspireerde tekenaar Toon van Driel niet tot F.C. Knudde, volgens Van Driel. In een eerdere versie stond dat dit het geval was. Die passage en intro zijn nu aangepast.

Beeld via Mordillo Foundation
Beeld via Mordillo Foundation