Brieven

Brieven

Koningin Máxima ontmoet de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman bij de G20.
Koningin Máxima ontmoet de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman bij de G20. Foto CIC

Sinds kroonprins Willem-Alexander in 1998 tot lid van het Internationaal Olympisch Comité werd benoemd, accepteren we dat de leden van het koningshuis een behoorlijke mate van vrijheid behoren te hebben om hun talenten te ontplooien in een internationale context. Aangezien meer schurken dan heiligen de wereld leiden, verkeert de koninklijke familie van tijd tot tijd in het gezelschap van mensen die ze bij hun binnenlandse activiteiten zorgvuldig mijden. We moeten voor het optreden van de koning en koningin dan ook met twee maten meten: een voor binnenlandse en een voor buitenlandse activiteiten. Vast element blijft wel dat zij zich moeten onthouden van politieke uitspraken of gebaren. In dit licht kon de afspraak van koningin Máxima met de Saoedische kroonprins niet worden vermeden (Welke Máxima sprak Bin Salman: de koningin of de gezant?, 1/7). Afzegging van de afspraak, die op inhoudelijke gronden was gemaakt, zou immers net zo goed een politiek gebaar zijn geweest als het ter sprake brengen van de kwestie Khashoggi. Het zou de Tweede Kamer sieren terughoudender te zijn met haar kritiek. Een Kamerdelegatie bracht vorig jaar zelf een officieel bezoek aan Saoedi-Arabië. Bovendien heeft deze kritiek als logische consequentie dat koningin Máxima in de toekomst alleen nog maar lintjes mag knippen. Dat zou pas werkelijk een schandaal zijn.