Brieven

Brieven 2/7/2019

MáXIMA (2)

Een beetje dom?

Koningin Máxima zei tijdens een interview op de televisie met haar toen aanstaande echtgenoot Willem-Alexander dat zij een uitspraak van hem „een beetje dom” vond. Tijdens de G20-vergadering enkele dagen geleden in Japan had zij een gesprek met de kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammad bin Salman. Salman wordt verdacht verantwoordelijkheid te dragen voor de moord op de journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018. Het feit dat Máxima in haar functie een tweegesprek had met die man, acht ik niet „een beetje dom”.

Sesamstraat

Wereld in kindformaat

De leukste straat van Nederland, Sesamstraat, maakt geen nieuwe afleveringen meer (Zeker twee jaar geen nieuwe Nederlandse afleveringen van Sesamstraat, 1/7). Het is een bericht dat me treurig stemt: het wegvallen van Sesamstraat is juist in deze tijd een groot gemis. Er wordt immers nog zo weinig gelezen en voorgelezen, terwijl Sesamstraat het boek juist vaak promoot.

Zo’n mooi programma waarin de wereld in kindformaat wordt gepresenteerd, is zeldzaam.

De maatschappij passeert de revue, begeleid door uitstekende acteurs die mensen spelen die we allemaal kunnen tegenkomen. Ook wordt de sociale ontwikkeling van kinderen serieus genomen. Boosheid en angsten komen langs op een manier die elk kind begrijpen kan en waar in de opvoedingen vaak geen tijd aan wordt besteed.

Wat is doodgaan dan? Is het net zoals slapen?

In de wereld van Sesamstraat is er even tijd voor een kind in de wereld. Geen pretparkprogramma, maar avonturen die beleefd worden door Tommie, Pino, Ieniemienie. Personages uit de maatschappij proberen iets van elkaar te leren. Samenwerken. Het is verschrikkelijk jammer dat het belang van dit waardevolle moment van de dag zo wordt onderschat. Mijn kinderen zijn rond de veertig, en nóg eindigen we een gesprek vaak met „Eet goed, speel goed en slaap goed”.

Vegetariër

Pompoen op pootjes

Hassnae Bouazza schreef in haar kookrubriek over een vegetarische vriendin (Topchef wil ook armen voeden, 29/6). Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Een pompoen op pootjes? Een pratende wortel?

Of heeft de thuiskok het over een mens van vlees en bloed: een vriendin die vegetariër is? Ja, dat zal het zijn.

Dat deze vegetariër níet van vegetarische gerechten met zoete aardappels houdt, zoals zij schrijft, is een andere kwestie.

Limburg

Wij zijn zelf de baas

Het is mooi dat het CDA op zijn site prominent de kernwaarden formuleert. De partij schrijft dat „in een sterke samenleving voelen burgers zich veilig, thuis en niet overgeleverd aan de bureaucratie van de overheid of de grillen van de markt. Wij zijn zelf de baas”. Het is alleen stuitend dat iemand als Maxime Verhagen deze zinnen wel heel letterlijk neemt, met al zijn dubbel betaalde activiteiten voor Limburg (Provincie Limburg overtrad eigen regels met klussen voor oud-politici, 1/7).

Correcties/aanvullingen

Zuidasdok

In het artikel Bouwput Zuidas zit zonder bouwers (29/6, p. A4-5) stond dat bouwconsortium ZuidPlus geen formele afkeuring van het voorontwerp had ontvangen.

Die informatie kwam van een woordvoerder van bouwbedrijf Heijmans.

Na het verstrijken van de deadline voor de Amsterdam-bijlage kwam de woordvoerder hierop terug: ZuidPlus heeft wél een formele afkeuring ontvangen.