WK voetbal 2019

Zweden tegen Oranje na zege op Duitsers

De Zweedse voetbalsters zijn woensdag de tegenstander van Nederland in de halve finale van het WK. Zweden versloeg zaterdagavond in de kwartfinale in Rennes Duitsland met 2-1.

Voor Zweden was het de eerste zege op Duitsland op een groot toernooi sinds 1995. De Zweedse speelsters verloren in 2003 de WK-finale van Duitsland en moesten ook in de finale van het olympisch voetbaltoernooi in Rio de Janeiro in 2016 buigen voor de Duitse voetbalsters.

Voor Duitsland betekent de uitschakeling dat ze hun olympische titel volgend jaar in Tokio niet kunnen verdedigen.

Duitsland kwam op voorsprong via Lina Magull. Die nam de bal na een pass van Sara Däbritz goed aan en schoot de volley langs keepster Hedvig Lindahl. Zweden kwam echter al snel op 1-1. Sofia Jakobsson kreeg een lange pass van Linda Sembrant die daarmee de Duitse defensie verraste. Oog in oog met keeper Almuth Schult faalde de Zweedse niet.

Vlak na rust viel de 2-1 voor Zweden. De kopbal van Fridolina Rolfö werd door de Duitse doelvrouw nog gekeerd, maar in de rebound schoot Stina Blackstenius hard binnen. Zweden vergat het duel met een derde treffer op slot te gooien, waardoor het nog spannend werd in de slotfase.

Zweden moet het woensdagavond in Lyon tegen Oranje doen zonder Rolfö. Die kreeg geel en is geschorst voor de halve finale. Zij zal waarschijnlijk worden vervangen door Lina Hurtig, die haar in de slotfase van de wedstrijd tegen Duitsland ook kwam aflossen. (ANP)