Doden en gewonden bij aanslag ochtendspits Kabul

Een autobom ontplofte bij een gebouw van het ministerie van Defensie in de diplomatieke wijk van de Afghaanse hoofdstad. Zeker 65 mensen raakten gewond.

Zeker 65 gewonden werden afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt.
Zeker 65 gewonden werden afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt. Foto Rahmat Gul/AP

Bij een bomaanslag in het centrum van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandagochtend zeker zes doden gevallen en 105 mensen gewond geraakt. Tijdens de ochtendspits ging een autobom af buiten een gebouw van het ministerie van Defensie, waarna terroristen het vuur openden.

Twee politieagenten en vier burgers kwamen om het leven, zegt een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken volgens persbureau Reuters. De Talibaan heeft de aanslag opgeëist.

De aanslag vond plaats in de diplomatieke wijk van de hoofdstad. Het gebied is afgezet en politie en andere veiligheidsdiensten zijn massaal aanwezig. Uren na de aanslag klonken nog geweerschoten in de wijk. Gewonden, onder wie negen kinderen, zijn afgevoerd naar ziekenhuizen. „Dit is een voorlopig telling van het aantal slachtoffers”, benadrukte een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Gezondheid eerder op Twitter toen nog alleen sprake was van gewonden.

Twitter avatar WahidullahMayar Dr. Wahidullah Mayar As a result of today’s explosion in kabul, 53 wounded patients were evacuated to our hospitals. All the wounded patients have been receiving the required treatment.
This is the initial number of casualties and is subject to changes.

De Talibaan en de Verenigde Staten hervatten dit weekend vredesbesprekingen in Qatar. Vorige week doodde de extremistische groepering, die nog grote delen van Afghanistan in handen heeft, 26 leden van een lokale militie in het noorden van het land. Met de aanslagen proberen de Talibaan de druk op de besprekingen te verhogen.

Sinds oktober onderhandelen de Verenigde Staten en de Talibaan over vrede, nadat de VS in 2001 het land binnenvielen en de terreurbeweging verdreven. De Talibaan willen dat buitenlandse troepen - zo’n twintigduizend, het merendeel Amerikanen - Afghanistan verlaten. De VS eisen onder meer garanties dat Afghanistan geen toevluchtsoord wordt voor terroristen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wil voor 1 september een akkoord bereiken.

Correctie (1 juli 2019): In een eerdere versie van dit bericht ontkenden de Talibaan betrokken te zijn bij de aanslag. Inmiddels hebben zij deze wel opgeëist. Het bericht is aangepast.