Thuiskok. Aanrommelen

Het leek de laatste weken wat rustiger te zijn geworden rond de Brexit, de Britse soap die Europa al drie jaar bezighoudt. Maar dat was schone schijn. De strijd om de opvolging van Theresa May is losgebarsten en dus staan de kranten en journaals vol met bijvoorbeeld de vrijetijdsbesteding en liefdesperikelen van favoriet Boris Johnson. Wat een rommel hebben de Britten er van gemaakt – het is te hopen dat de rest van hun samenleving niet net zo’n zooitje is. Maar als ik lees dat er ook problemen zijn met de zorg, onderwijs, sociale huisvesting, en dat plannen daaromtrent eigenlijk praktisch stil liggen, dan vrees ik het ergste.

Dat aanrommelen heeft echter niet alleen negatieve consequenties. Sterker nog, je zou kunnen zeggen dat de Britten er hun rijkgeschakeerde cultuur van bakken aan hebben te danken. In het Verenigd Koninkrijk bakt iedereen zelf, en dat heeft geleid tot de vreemdste baksels met uiteenlopende vormen, opvallende kleuren en bijzondere ingrediënten.

Het hele scala wordt gepresenteerd in het Brits Bakboek van Regula Ysewijn, van fruit loaves tot savoury pies, van scones tot gingerbreads en van buns tot biscuits. Voor elk moment van de dag hebben de Britten wel iets te bakken: de English muffins voor bij het ontbijt, Digestives met pecannoten voor bij de thee of koffie, een goed gevulde steak & ale pie als je ’s avonds wil eten in een pub. Ysewijn heeft zich in elk baksel verdiept en vertelt enthousiast waar het vandaan komt en hoe en wanneer je het eet.

In tegenstelling tot wat je zou denken is Ysewijn niet Brits. De Belgische was onder meer jurylid bij Bake Off Vlaanderen, de Belgische variant op Heel Holland Bakt. Ze levert wel een ontzettend Brits kookboek af. De klassiek geïllustreerde, harde kaft, de vele witruimtes en het ouderwetse lettertype geven het boek een bijna beleefde en formele uitstraling – precies waar je bij de Britten aan denkt. De foto’s van kleine bakkertjes, gekasseide straten en witte kliffen van Dover ogen als Britse stillevens.

Ook fijn zijn de Europese maten in de ingrediëntenlijsten, de heldere uitleg in de recepten en een literatuurlijst achterin, zodat liefhebbers zich nog verder in de Britse bakcultuur kunnen verdiepen. U kunt ook gewoon aan de slag gaan, want dit is bij uitstek een boek voor mensen die in de keuken graag zelf wat aanrommelen. Dat doen de Britten zelf namelijk ook het liefst.