Zomergasten

Toneelregisseur Ivo van Hove zesde Zomergast van 2019

Het nieuwe seizoen van Zomergasten begint op 28 juli. De komende dagen maakt de VPRO iedere dag een nieuwe gast bekend die door Janine Abbring urenlang wordt geïnterviewd aan de hand van fragmenten.

Ivo van Hove, toneelregisseur

Toneel- en operaregisseur Ivo van Hove (Heist-op-den-Berg, 1958) is de zesde en laatste Zomergast in het aankomende seizoen van het interviewprogramma.

De Vlaming won tientallen prijzen en regisseerde theaterstukken en opera’s die wereldwijd werden opgevoerd. In 2016 won hij de prestigieuze Tony Award voor beste regie. Van Hove is ook directeur van het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam).

Deze zomer regisseert Van Hove Don Giovanni in Parijs voor de Opéra National en in februari brengt hij de klassieker West Side Story op de planken op Broadway in New York.

Van Hove zegt over het programma: “Ik wil fragmenten tonen waarin Nederland op zijn best is, waarin mensen zich volledig overgeven aan hun passie maar daar ook in falen. En ik laat de tekenfilm zien waardoor ik de kracht van kunst doorvoelde en voor altijd begreep.”

Lees ook dit interview met Van Hove: ‘Ik voelde me veilig bij Bowie’

NRC schreef enkele dagen nog geleden dat Van Hove’s theaterstuk ‘Een klein leven’ het hoogtepunt was van het theaterseizoen en in 2016 stond de regisseur op 1 in de NRC Cultuur Top 100. In 2015 werkte hij met David Bowie vlak voor diens dood aan de musical Lazarus.

De aflevering met Ivo van Hove wordt uitgezonden op 1 september.

Ivo van Hove Foto Anouk van Kalmthout

Wanda de Kanter, longarts

Longarts Wanda de Kanter (Den Haag, 1959) is de vijfde Zomergast van 2019. De Kanter is als arts verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, en zet zich in tegen de tabakslobby. Met haar collega Pauline Dekker heeft ze de Stichting Rookpreventie Jeugd. Vorig jaar probeerden De Kanter en Dekker af te dwingen dat de tabaksindustrie vervolgd zou worden. Dat lukte niet. De Alliantie Nederland Rookvrij - een initiatief van KWF, de Hartstichting en het Longfonds - zegde eerder dit jaar de samenwerking met de twee artsen op, omdat ze „te fel” zouden zijn.

Lees ook: Artsen te fel voor de antirooklobby „Er wordt gepolderd met mensenlevens”

De Kanter in het persbericht over de uitzending: „Mijn Zomergastenavond is geslaagd als mensen zien dat het leven meer is dan hun eigen leven. Dat je werkelijk gaat nadenken: zorgen wij wel goed genoeg voor onze opgroeiende kinderen op dit moment, voor mensen die een minderheid zijn, mensen met dementie, mensen met kanker. Nederland heeft fantastische zorg, maar ik vind dat we elkaar soms erg in de steek laten.”

De aflevering met Wanda de Kanter wordt uitgezonden op 25 augustus.

Wanda de Kanter Foto Anouk van Kalmthout

Maxim Februari, schrijver en NRC-columnist

Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari (Coevorden, 1963) is op 18 augustus de vierde Zomergast bij de VPRO. Februari is bekend als succesvol romanschrijver en is sinds 2010 als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. Vorig jaar won Februari de J.L. Heldringprijs voor de beste journalistieke columnist van 2018.

Lees ook: Hand onder mijn jasje – raar en interessant gedrag

Over Zomergasten zegt Maxim Februari: „Een gesprek aangaan via beeld vind ik erg verleidelijk. Als je schrijft heb je het voordeel van de precisie: je kunt lang nadenken en zorgen dat je niets stoms zegt. Maar je hebt ook het nadeel van de indirectheid. Beeld gaat sneller. Je kunt echte mensen en echte situaties opvoeren, zonder daarbij zelf in de weg te zitten. Nou zit ik als Zomergast natuurlijk opnieuw vreselijk in de weg – maar ik zal proberen voorrang te geven aan de zintuiglijke ervaringen van het kijken. En er niet te veel stoms tussendoor te zeggen.”

In 1989 kwam zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij de Multatuliprijs ontving. In 2017 verscheen Klont, een roman met een thematiek die dicht bij zijn NRC-columns zit: Klont gaat over de ‘dataficering’ van het leven en over de voorliefde van het publiek voor onbetrouwbare sprekers. In 2008 ontving Februari de Frans Kellendonkprijs voor zijn literaire oeuvre.

De aflevering met Maxim Februari wordt uitgezonden op 18 augustus.

Maxim Februari Foto Anouk van Kalmthout

Nina Jurna, NRC-correspondent Latijns-Amerika

Nina Jurna (1969) is de derde Zomergast dit jaar. Jurna begon in 2000 als correspondent voor RTL Nieuws in de regio. In 2011 verruilde ze haar toenmalige standplaats Paramaribo voor Rio de Janeiro, waar ze nog steeds woont. Sinds 2015 doet ze verslag uit Latijns-Amerika voor NRC. Ze schreef meerdere boeken, zoals Standplaats Paramaribo (2007) en Desi Bouterse, een Surinaamse realiteit (2015).

Lees ook: Jurna liep mee met de migrantenkaravaan

In het afgelopen jaar liep Jurna voor deze krant mee met de migrantenkaravaan die door Midden-Amerika naar de VS trok. Ook deed ze verslag van de Venezolaanse crisis en analyseerde ze de verkiezing van de extreemrechtse ex-militair Jair Bolsonaro tot president van Brazilië.

Naast de actualiteit is ook haar familiegeschiedenis een terugkerend onderwerp in Jurna's werk. Zo vond ze haar voorouders terug in de Surinaamse slavenregisters.

Lees ook: het interview met Venezolaanse oppositieleider Guaidó vlak na zijn couppoging

Jurna: „Ik hoop de kijker mee te voeren naar dit voor mij zo fascinerende en kleurrijke continent. Latijns-Amerika kent grote contrasten van arm en rijk, van extreem geweld en onverbiddelijke hardheid, maar er is ook de gepassioneerde romantiek en de ontroerende warmte van de bevolking. Ik hoop de kijker deelgenoot te maken van die verschillende werelden, tegen de achtergrond van de actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen waar ik me als journalist en mens tussen beweeg.”

De aflevering met Nina Jurna wordt uitgezonden op 11 augustus.

Nina Jurna Foto Anouk van Kalmthout

Hanna Bervoets, schrijfster

Schrijfster Hanna Bervoets (1984) is de tweede Zomergast dit jaar. Dit voorjaar verscheen Bervoets' zevende roman Welkom in het Rijk der zieken over chronisch ziek zijn. Daarvoor verschenen onder meer Fuzzie (2017) en Ivanov (2016). In 2009 verscheen haar eerste roman Of Hoe Waarom. Bervoets ontving voor haar werk onder meer de BNG Bank Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs en ze werd genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Lees ook: Hanna Bervoets wordt met elk boek beter

Bervoets in het persbericht: „Mijn fragmenten draaien om de verhalen die we onszelf en elkaar vertellen om met onszelf en elkaar te kunnen leven. Hoe maken we onszelf wijs dat we een goed mens zijn, ook wanneer we verkeerde beslissingen nemen? Hoe worden onze ideeën over zaken als liefde, authenticiteit en zingeving beïnvloed door de cultuur en gemeenschap waarin we leven? En welke verhalen vertellen we onszelf om overeind te blijven bij rouw, verlies of verdriet? Het zijn vragen die me al jaren bezighouden, misschien wel de kern van m’n werk vormen. Maar: in de kracht van verhalen schuilt ook hun destructieve potentie.”

De aflevering met Hanna Bervoets wordt uitgezonden op 4 augustus.

Hanna Bervoets. Foto Anouk van Kalmthout

John van den Heuvel, misdaadjournalist

John van den Heuvel (1962) is de eerste Zomergast dit jaar, heeft de VPRO maandag bekendgemaakt.

Van den Heuvel schrijft over misdaad voor De Telegraaf en maakt misdaadprogramma’s voor RTL. Hij groeide op in Eindhoven, heeft een Marokkaanse vader, die hij nooit heeft gekend, en werkte bij de politie, onder meer als ME’er en infiltrant in de drugshandel. Sinds 1990 is hij misdaadjournalist. Van den Heuvel wordt zwaar beveiligd wegens een doodsbedreiging uit het criminele milieu.

Lees ook: Toename geweld onderwereld vormt ook gevaar voor journalist

Van den Heuvel in het persbericht: „Ik vind het een bijzondere kans via Zomergasten iets mee te geven over hoe ik mijn vak beleef, de keuzes waarvoor ik als misdaadverslaggever kom te staan en welke ingrijpende consequenties die keuzes kunnen hebben. Ik wil het hebben over de verwevenheid tussen onder- en bovenwereld, de polderpenoze van de jaren tachtig en negentig, maar ook over de hedendaagse mocromaffia, de cocaïne-oorlog en de (on)macht van politie en justitie om georganiseerde misdaad te bestrijden.”

De aflevering met John van den Heuvel wordt uitgezonden op 28 juli.

John van den Heuvel. Foto Anouk van Kalmthout