Politie verjaagt demonstranten uit parlement Hongkong

De politie van Hongkong heeft de controle over het parlementsgebouw, dat urenlang werd bezet door demonstranten, terug in handen.

Een betoger steekt zijn middelvingers op naar een politieagent. De politie zette traangas in om de betogers te verjagen.
Een betoger steekt zijn middelvingers op naar een politieagent. De politie zette traangas in om de betogers te verjagen. Foto Thomas Peter/Reuters

De politie van Hongkong heeft maandagavond de controle over het parlementsgebouw terug in handen gekregen. Dat meldt persbureau AFP. Het gebouw werd urenlang bezet door demonstranten die onder meer tegen Chinese invloed in de semi-autonome regio zijn. Eerder op de dag zette de politie traangas in om betogers rondom het gebouw te verdrijven.

Maandag bestormden betogers het parlementsgebouw van de semi-autonome regio. De demonstranten droegen spandoeken met daarop teksten als ‘Bevrijd Hongkong’. Een aantal betogers bekladde het logo van Hongkong in het parlement en hing de vlag op van Brits Hongkong. De regering sprak van „radicale demonstranten” die met „extreem geweld” het gebouw binnendrongen en noemde dit „onaanvaardbaar voor de samenleving”.

Volgens de South China Morning Post heeft het ziekenhuis in Hongkong maandag 54 mensen behandeld die participeerden in de protesten. Het gaat om 38 mannen en 16 vrouwen. Naar verluidt bevinden drie van hen zich in kritieke toestand.

Lees ook: Oplopende spanningen bij bezet parlementsgebouw Hongkong

Een bijeenkomst eerder deze dag zou de overdracht van het Verenigd Koninkrijk aan China herdenken. Die vond precies 22 jaar geleden plaats. Hongkong werd toen een speciale administratieve regio in China met een eigen bestuur, begroting en rechtssysteem. Het gebied kent meer vrijheden dan de rest van het land.

Opvallend is dat de Chinese staatsmedia maandag geen melding hebben gemaakt van de protesten. Volgens The Guardian was het item in het journaal over de herdenking gevuld met beelden van het hijsen van een vlag en beelden van de pro-Chinese leider van Hongkong Carrie Lam.

De bestorming van het parlement volgt op protesten tegen een nieuwe wet die uitlevering van verdachten aan het Chinese vasteland mogelijk maakt. Onder druk van de demonstraties besloot Lam twee weken geleden de wet voorlopig uit te stellen. Maar aangezien het wetsvoorstel is uitgesteld en niet geschrapt, houden de protesten aan.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Waarom de protesten in Hongkong aanhouden
U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.