Celstraf en taakstraffen voor bekogelen anti-Zwarte Piet-activisten

Het OM eist taakstraffen en een celstraf van twee maanden tegen acht verdachten die rond het protest van Kick Out Zwarte Piet in Eindhoven met eieren en bier zouden hebben gegooid.

In Eindhoven moest de politie bij de Sinterklaasintocht vorig jaar voorstanders van Zwarte Piet scheiden van de tegenstanders.
In Eindhoven moest de politie bij de Sinterklaasintocht vorig jaar voorstanders van Zwarte Piet scheiden van de tegenstanders. Foto Merlin Daleman

Tegen een man die afgelopen november in Eindhoven anti-Zwarte Piet-demonstranten bekogelde met onder andere bierblikjes en eieren, heeft het Openbaar Ministerie maandag een celstraf van twee maanden geëist. Tegen zeven andere verdachten eist justitie taakstraffen tot 140 uur. De man tegen wie een celstraf is geëist, kon geen taakstraffen meer opgelegd krijgen vanwege een „relevant strafblad”.

Justitie wil dat vijf verdachten honderd uur taakstraf uitvoeren. Tegen een man die zijn kind meenam naar de demonstratie eist justitie 120 uur taakstraf. Eén persoon moet volgens justitie 140 uur taakstraf doen omdat hij een kind zou hebben opgejut dingen te gooien. De strafeis tegen zeven andere verdachten volgt woensdag.

Alle verdachten is openbare geweldpleging ten laste gelegd. De verdachten wordt, naast het bekogelen van de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet, verweten dat ze geweld gebruikten tegen de agenten. Ook riepen sommigen beledigende en racistische kreten als „vuile kutneger” en „kruip een boom in” naar de anti-Zwarte Piet-activisten. Voor de tenlastelegging werd onder andere gebruikgemaakt van videobeelden en verklaringen van bij de demonstratie aanwezige agenten.

Lees ook deze reportage over die dag: In Eindhoven voert even ongebreideld racisme de boventoon

Sinterklaasintocht

De demonstranten van Kick Out Zwarte Piet hielden op 17 november dicht bij de route van de lokale Sinterklaasintocht in Eindhoven een stil protest tegen Zwarte Piet, die volgens de groep racistisch is. Een groep hardekernsupporters van PSV verzamelde zich om hen heen. Andere Zwarte Piet-voorstanders en toevallige passanten voegden zich bij de groep totdat er meer dan tweehonderd man stond.

Uiteindelijk probeerden sommigen door de twee rijen politie en ME te breken om bij de activisten te komen. Daarbij is volgens justitie „geschopt en geslagen”. Eén verdachte zou een agent met een karatetrap op het bovenbeen hebben geraakt.