NK wielrennen

Fabio Jakobsen wint de eindsprint en is voor het eerst Nederlands kampioen

Fabio Jakobsen viert zijn zege.
Fabio Jakobsen viert zijn zege. Foto Koen van Weel/ANP

Fabio Jakobsen heeft zondag de Nederlandse titel op de weg veroverd. De 22-jarige renner was de snelste in de eindsprint na een koers over 223,4 kilometer met start en finish in Ede. Bij de vrouwen ging de titel zaterdag naar Lorena Wiebes; Marianne Vos werd tweede.

Het NK was lange tijd een achtervolging van het peloton op een groep van negen vluchters. Pas in de slotronde werd de laatste vluchter, Elmar Reinders, teruggepakt.

Vervolgens was het woord aan de sprinters. Jakobsen zat als enige renner van de Belgische ploeg Deceuninck-Quick-Step geïsoleerd in het peloton en moest hopen dat andere ploegen het gat met de kopgroep zouden dichten. „Het was voor mij het enige scenario waarin ik kon winnen, wachten en sprinten”, zei de winnaar na afloop.

Voor Jakobsen is het de eerste keer dat hij het NK wint. Hij troefde in de sprint Moreno Hofland en Danny van Poppel af. Maar de laatste werd gedeclasseerd wegens onrechtmatig sprinten, waardoor Bas van der Kooij derde werd.

Op het NK in Ede was vooraf kritiek: het parkoers zou niet selectief genoeg zou zijn. Bovendien ontbrak titelverdediger Mathieu van der Poel. Ook Steven Kruijswijk, Wout Poels en Bauke Mollema lieten met het oog op de Tour de France verstek gaan. Tom Dumoulin, Sam Oomen en Robert Gesink ontbraken wegens blessures. (ANP)