Iran overschrijdt limiet lichtverrijkt uranium

Teheran zei in mei de productie van lichtverrijkt uranium te viervoudigen. Inmiddels is het limiet van 300 kilogram overschreden.

Een reactor in de Iraanse stad Arak. Teheran heeft meer lichtverrijkt uranium en zwaar water dan is toegestaan volgens het internationaal akkoord.
Een reactor in de Iraanse stad Arak. Teheran heeft meer lichtverrijkt uranium en zwaar water dan is toegestaan volgens het internationaal akkoord. Foto Hamid Forutan/EPA

Iran heeft de limiet overschreden van lichtverrijkt uranium die vastgelegd is in het internationale nucleaire akkoord. Dat bevestigt het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) maandag tegenover de persbureaus Reuters en AP. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif dreigt verder dat Iran hoger verrijkt uranium zal produceren als er geen sanctieverlichting komt.

Teheran besloot in mei al de productie van lichtverrijkt uranium te verviervoudigen, nadat de Verenigde Staten in 2018 uit het akkoord waren gestapt en de islamitische republiek opnieuw sancties hadden opgelegd.

Lees ook: Als Iran zich bedreigd voelt, sluiten zich de rijen

Iran eist van de Europese ondertekenaars van het nucleaire akkoord uit 2015 - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de EU als geheel - dat ze Washington overtuigen om de sancties te verlichten. Europa hoopt dat Iran ondanks het Amerikaanse besluit niet verder uit het akkoord stapt, maar heeft wel gezegd dat het gevolgen zal hebben als Teheran niet aan zijn verplichtingen blijft voldoen.

VN-chef António Guterres heeft zijn zorgen geuit over de kwestie en maant Iran om zich aan de afspraken te houden. Het schenden van het akkoord zou volgens zijn woordvoerder „niet leiden tot tastbare economische voordelen voor het Iraanse volk”. De VS hebben laten weten dat ze doorgaan met de „maximale druk” op het Iraanse regime.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben bezorg gereageerd op de ontwikkeling. „Ik verzoek Iran om geen verdere stappen te ondernemen en weer te voldoen aan de verplichtingen van het internationale akkoord”, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de EU opgeroepen om Teheran sancties op te leggen.

Twitter avatar Jeremy_Hunt Jeremy Hunt Deeply worried by Iran’s announcement that it has broken existing nuclear deal obligations. UK remains committed to making deal work & using all diplomatic tools to deescalate regional tensions. I urge Iran to avoid any further steps away from JCPoA & come back into compliance.

Driehonderd kilogram

Minister Zarif zei eerder op maandag al dat het meer dan de toegestane driehonderd kilogram lichtverrijkt uranium heeft. „De Europese maatregelen zijn niet genoeg geweest”, zegt Zarif volgens Iraanse staatsmedia. „We gaan door met het verminderen van onze toezeggingen.” Iran wordt economisch zwaar getroffen door de Amerikaanse sancties.

Het betreft nucleair materiaal met een percentage van 3,67 procent dat gebruikt kan worden voor kernenergie, maar niet direct voor een atoombom. Ook heeft Iran inmiddels meer zwaar water dan is toegestaan, een bijproduct van het verrijken van uranium.

De afgelopen weken staan de verhoudingen tussen de VS en Iran op scherp. Teheran schoot onder meer een Amerikaanse drone in de regio uit de lucht. President Trump besloot tien dagen geleden op het laatste moment een militaire vergeldingsactie terug te roepen.