Europese Spelen

Zes gouden medailles voor baanwielrenners in Minsk

De Nederlandse baanwielrenners hebben bij de Europese Spelen in Minsk zes gouden medailles veroverd. Harrie Lavreysen won zondag goud op het onderdeel keirin. Hij klopte de Fransman Rayan Helal. Jan-Willem van Schip won het omnium. Hij verzamelde 178 punten op de vier disciplines. Hij werd derde op scratch en moest alleen Schir voor laten gaan in de temporace.

Bij de mannen was Harry Lavreysen zaterdag de gouden plak misgelopen op het onderdeel sprint. Hij werd tweede achter landgenoot Jeffrey Hoogland. Hoogland versloeg Lavreysen in een finale over drie duels. Lavreysen is de regerend wereldkampioen op de sprint.

Samen met Roy van den Berg pakten de baanwielrenners eerder het goud op de teamsprint.

Kirsten Wild won goud op het omnium en scratch. Samen met Amber van der Hulst behaalde ze zilver op madison.

Vanwege haar prestaties droeg Wild (36) zondagavond bij de sluitingsceremonie van de Europese Spelen de Nederlandse vlag. „Kirsten is bescheiden over wie ze is en wat ze heeft gepresteerd”, zei chef de mission Pieter van den Hoogenband. „Maar ondertussen is ze verschrikkelijk goed. Kirsten levert altijd kwaliteit. Ze heeft een erelijst waar je u tegen zegt. Ook hier laat ze het weer zien. Ze is een onderschatte grootheid in ons land.” (ANP)