Topfuncties

Teruglezen: Onderhandelingen topfuncties EU geschorst, geen besluit genomen

In Brussel zijn sinds zondag EU-leiders bijeen om te beslissen over een aantal Europese topbanen. De onderhandelingen zijn maandagmiddag geschorst en gaan dinsdagochtend weer verder. Frans Timmermans is nog steeds in de race om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit blog af. Dinsdag zal een nieuw liveblog geopend worden waarin de laatste ontwikkelingen op de EU-top worden besproken. Om 11.00 uur worden de gesprekken hervat.

Dit is wat we tot nu toe weten over de onderhandelingen

Na twintig uur onderhandelen zijn de gesprekken over de verdeling van topfuncties in Brussel geschorst. Het zijn de langste onderhandelingen geworden die ooit door EU-leiders werden gehouden. De regeringsleiders konden het maandag niet eens worden over het voorstel van Donald Tusk. De gesprekken worden morgen om 11.00 uur hervat.

Na afloop van de gesprekken reageerden verschillende regeringsleiders op het vastlopen van het overleg.

  • De Poolse premier Mateusz Morawiecki zei dat de oppositie werd geleid door Italië en de Oost-Europese landen. Morawiecki zei dat hij vond dat de kandidaten niet de belangen van alle EU-landen behartigden en niet in staat zouden zijn om compromissen te kunnen sluiten.
  • Ook de kanselier van Oostenrijk zei het voorstel van Tusk niet te kunnen steunen omdat het niet gebalanceerd genoeg was.
  • De Tsjechische premier zei dat de onderhandelingen waren stukgelopen omdat de regeringsleiders het niet eens konden worden over de benoeming van de voorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans is in de race voor die positie. Volgens premier Andrej Babis moet er iemand worden benoemd die Europa kan verenigen.

 

Een aantal andere landen reageerde boos op de vertraging.

  • De Franse president Macron noemde de schorsing „een mislukking" en zei dat het „een slecht beeld” schetst van Europa.
  • De Spaanse premier Sánchez zei „enorm gefrustreerd” te zijn. Hij noemde het overleg zeer ingewikkeld vanwege de grote interne verschillen.
  • Ook de Portugese premier Antonio Costa noemde het resultaat „zeer frustrerend.” Hij zei: „Alles ging verkeerd."
  • Rutte reageerde teleurgesteld en zei dat hij op een gegeven moment dacht dat een akkoord binnen handbereik lag. Hij noemde de onderhandelingen „ongelooflijk ingewikkeld”.

Poolse premier geen voorstander van voorstel Tusk

De oppositie tegen de kandidatuur van Timmermans werd geleid door Italië en de Oost-Europese landen. Dat heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki laten weten. Volgens de premier liggen de meningen van een aantal EU-landen nog ver uiteen. Of er morgen wel een overeenkomst kan worden gesloten, is nog absoluut niet zeker, aldus de Poolse premier.

Morawiecki liet weten dat hij zich niet kon vinden in het voorstel van Tusk. Volgens de Pool moeten de kandidaten voor de topfuncties de belangen van alle EU-landen behartigen en moeten ze in staat zijn om compromissen te kunnen sluiten. Het pakket van Tusk voldeed volgens Morawiecki niet aan deze criteria.

Dat Polen zich kritisch uitlaat over Timmermans is geen verassing. Timmermans is de afgelopen jaren geregeld met het land gebotst, over onder meer de politisering van de rechtsstaat.

Timmermans in de race tot het laatste moment

Met het schorsen van de gesprekken tussen de EU-leiders blijft het nagelbijten voor Frans Timmermans, schrijven NRC-correspondenten Stéphane Alonso en Tijn Sadée. Een belangrijk struikelblok tijdens de onderhandelingen was de Europese Volkspartij (EVP). „De christen-democraten zouden bereid zijn om de kandidatuur van sociaaldemocraat Timmermans te steunen, maar eisten daar een hoge prijs voor. Zij wilden flink worden gecompenseerd voor het opgeven van hun claim op de Europese Commissie.”

Lees verder: Timmermans in de race tot het laatste moment

Oostenrijk kritisch op het voorstel van Tusk

De Oostenrijkse kanselier Brigitte Bierlein liet zich kritisch uit over het voorstel van Tusk. Volgens de kanselier was het niet gebalanceerd genoeg, ook op het gebied van gender.

Volgens de premier van Estland Jüri Ratas stond een „grote meerderheid” achter Timmermans, maar waren ook veel landen tegen zijn benoeming. Daarom noemde ze schorsing van de onderhandelingen verstandig.

Rutte: het is ongelooflijk ingewikkeld

Na afloop van het overleg tussen de EU-regeringsleiders, heeft premier Mark Rutte de onderhandelingen „ongelooflijk ingewikkeld” genoemd. Rutte dacht dat een akkoord dichtbij was, liet hij weten. Het is volgens de premier ook allerminst zeker of de EU-onderhandelaars morgen wel tot overeenstemming kunnen komen.

Franse president Marcron noemt vastlopen overleg een 'mislukking'

De Franse president Emmanuel Macron heeft de mislukte onderhandelingen een „mislukking” genoemd. Dat meldt persbureau Reuters. Hij zegt dat het wel duidelijk is wie de meest geloofwaardige kandidaten zijn voor de topfuncties.

„Vandaag is een mislukking geworden, dit schetst een slecht beeld voor zowel de Raad als voor Europa."

Het vastlopen van de onderhandelingen is volgens Macron het resultaat van verdeeldheid tussen de Europese politieke partijen. De president benadrukt dat op „harmonieuze wijze” moet worden gekeken naar de juiste Europese balans voor de kandidaten. Desondanks zegt hij er alle vertrouwen in het te hebben dat de onderhandelingen morgen kunnen worden afgerond.

Kroatië: alles ligt nog open

De Kroatische premier Andrej Plenkovic zei na afloop juist dat nog niets besloten is. „Alles ligt nog open", zei hij. De onderhandelingen zijn afgebroken omdat de EU-leiders te moe waren om nog verder te gaan, aldus Plenkovic.

Geen besluit genomen, top is geschorst

De onderhandelingen zijn geschorst. Dat heeft de woordvoerder van Donald Tusk via Twitter laten weten. Na ruim achttien uur onderhandelen hebben de EU-leiders geen beslissing kunnen nemen over de verdeling van topfuncties.

Morgen komen de EU-leider opnieuw bij elkaar. De onderhandelingen beginnen dan om 11.00 uur (Nederlandse tijd). Donald Tusk heeft aangegeven geen persconferentie te geven. Het zijn de langste onderhandelingen ooit geworden die EU-leiders hebben gevoerd.

Twitter avatar PrebenEUspox Preben Aamann Tusk @eucopresident suspends the meeting and reconvenes #EUCO tomorrow at 11h.

Sommige regeringsleiders gaan terug naar huis. Zo keert de Franse president Emmanuel Macron naar Parijs om morgen weer naar Brussel terug te keren.

Het was een lange nacht

De EU-leiders zijn sinds zondagmiddag al bijeen om te onderhandelen over het verdelen van de topfuncties in Brussel. De hele nacht hebben ze vergaderd. Journalisten die de onderhandelingen volgen, probeerden tussendoor nog wat te slapen.

Tusk roept EU-leiders bijeen

Donald Tusk heeft zojuist alle EU-leiders bijeen groepen. Dat heeft een woordvoerder op Twitter laten weten. Het is niet duidelijk wat dit betekent. Zijn ze eruit? Of zitten de onderhandelingen in een impasse?

Twitter avatar PrebenEUspox Preben Aamann After a break for another round of consultations, @eucopresident Tusk has reconvened #EUCO.

Diplomaten:'Timmermans nieuwe voorzitter van de Europese Commissie'

Na een nacht vergaderen, zouden de EU-leiders dichtbij een definitieve beslissing zijn. Dat schrijft persbureau Reuters na een gesprek met twee diplomaten. Frans Timmermans zou inderdaad Jean-Claude Juncker opvolgen en de Europese Commissie gaan leiden.

Verder zou de Bulgaarse ex-europese commissaris Kristalina Georgieva de Europese Raad gaan leiden. Zij zou dus de opvolger worden van de Pool Donald Tusk. De Belg Charles Michel zou een sterke kandidaat zijn voor de baan van buitenlandcoördinator.

Volgens dit compromis zouden de sociaal-democraten met Timmermans dus de Commissie gaan leiden, de christen-democraten met Georgieva en Weber de Raad en het Parlement en de liberalen zouden met Michel ook hun toppositie binnen hebben.

Knelpunt van de onderhandelingen vannacht zou onder meer de Europese Volkspartij (EVP) zijn geweest. De christendemocraten zouden de kandidatuur van Timmermans wel willen steunen maar daarvoor een flinke compensatie eisen.

Twitter avatar alonsoNRC Stéphane Alonso Verzet van Oost-Europese landen tegen kandidatuur @TimmermansEU lijkt minder grote rol te spelen. Probleem zit vooral bij de christendemocraten, die sinds EU-verkiezingen in rouwstemming zijn over hun verloren almacht en zich in de banenstrijd extra willen doen gelden. #EUCO

Lees meer over de onderhandelingen:

Lees ook: Na nacht vergaderen is EU-topbaan voor Timmermans nog steeds binnen bereik

Welkom in ons blog over de EU-top in Brussel

Welkom in ons blog over het verdelen van de vijf topfuncties in Brussel. Wordt Frans Timmermans de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie? Eerder kwamen de regeringsleiders er niet uit. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Hoe gaat de macht in Brussel verdeeld worden?
U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.