Oplopende spanningen bij bezet parlementsgebouw Hongkong

De politie dreigt in te grijpen als de betogers het parlement niet verlaten. De demonstranten hebben het logo van Hongkong beklad.

De politie zet traangas in om de betogers rondom het parlementsgebouw uiteen te drijven.
De politie zet traangas in om de betogers rondom het parlementsgebouw uiteen te drijven. Foto Anthony Wallace/AFP

De politie in Hongkong heeft traangas ingezet op betogers rondom het parlementsgebouw. Eerder op de dag bestormden duizenden demonstranten het parlement. Met ijzeren staven en metalen karretjes sloegen ze de ruiten in en verschansten ze zich in het gebouw. De politie dreigde eerder al in te grijpen als de demonstranten het parlement niet verlaten. Geweld wordt daarbij niet geschuwd, is de boodschap.

Betogers hebben een vlag van het Britse koloniale tijdperk gehesen. Het is deze dag 22 jaar geleden dat Hongkong door het Verenigd Koninkrijk werd overgedragen aan China.

Twitter avatar WilliamsJon Jon Williams Quite something: protestors pin British colonial #HongKong flag to #LegCo President’s podium. Hard to imagine anything more incendiary to #China. (Pic: @AFP) https://t.co/tMuRLbolGB

Het parlement gaf code rood af en sommeerde aanwezigen het gebouw onmiddellijk te verlaten. De politie probeerde met wapenstokken en pepperspray tevergeefs te verhinderen dat de menigte het gebouw zou binnenkomen. Op spandoeken van de betogers is te lezen: „Bevrijd Hongkong.” De regering veroordeelt het „extreme geweld” van de demonstranten. Volgens de regering zijn de „radicale demonstranten” met „extreem geweld” het gebouw binnengekomen en noemt dit „onaanvaardbaar voor de samenleving”.

De Europese Unie roept op terughoudendheid en stelt dat het gesprek met elkaar aangaan de beste oplossing is. „De acties van een klein aantal mensen is niet representatief voor wat het gros van de demonstranten vindt”, aldus het statement van de EU.

Vlak bij het parlementsgebouw zou eerder op de dag een bijeenkomst plaatsvinden om de overdracht aan China te herdenken. De herdenking leidt elk jaar tot demonstraties, maar dit jaar zijn de inwoners van Hongkong in groten getale de straat op gegaan uit onvrede over een controversieel wetsvoorstel. De belangrijkste wegen in het centrum van de stad zijn geblokkeerd.

Lees ook: Carrie Lam was net iets te ijverig

Woede

De bestorming van het parlementsgebouw volgt na massale protesten tegen een nieuwe wet die onder meer uitlevering van verdachten aan China mogelijk zou maken. Carrie Lam, de hoogste leider van Hongkong, besloot onder druk van de demonstraties twee weken geleden de wet voorlopig uit te stellen. Maar de protesten houden aan, omdat het wetsvoorstel nog niet geschrapt is.

Lam verscheen maandag voor het eerst in twee weken in het openbaar om de betogers toe te spreken. „Dit heeft me doen inzien dat ik, als politicus, mezelf voortdurend aan de noodzaak moet herinneren om de gevoelens van het publiek te begrijpen.” De betogers eisen ook haar aftreden, omdat ze wordt gezien als marionet van Beijing.

Hongkong werd 22 jaar geleden een speciale administratieve regio van China, met meer vrijheden dan in de rest van het land. Hongkong kreeg een eigen bestuur, een eigen begroting en een eigen rechtssysteem. Inwoners vrezen dat de regering in Beijing via de uitleveringswet de greep op Hongkong wil verstevigen.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: Waarom de protesten in Hongkong aanhouden
U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.