Trump zet als eerste zittende Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem

De Amerikaanse president Trump had Kim Jong-un zaterdag per tweet uitgenodigd voor een ontmoeting bij de grens. Kim is op de uitnodiging ingegaan.

Trump stak kort de grens met Noord-Korea over. Hij zei "trots" te zijn om voet op de Noord-Koreaanse bodem te hebben gezet.
Trump stak kort de grens met Noord-Korea over. Hij zei "trots" te zijn om voet op de Noord-Koreaanse bodem te hebben gezet. Foto Brendan Smialowski / AFP

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar zondag in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea de hand geschud. Ook zette Trump als eerste zittende Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem. Het was de eerste keer sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953 dat de leiders van de twee landen elkaar hebben ontmoet bij de Koreaanse grens.

Trump zei dat de twee landen hebben afgesproken om de gesprekken over denuclearisering binnen enkele weken te hervatten. „Het gaat niet om snelheid. We willen het goed doen.” De twee leiders spraken zo’n vijftig minuten met elkaar. Voorafgaand aan het gesprek zei de president dat het „een grote eer” is om de grens over te steken. „Het voelt goed.” Ook bedankte hij Kim Jong-un. „Er was altijd veel conflict, nu niet meer.”

Kim Jong-un prees op zijn beurt de Amerikaanse president en noemde het „dapper” dat Trump de grens was overgestoken. Hij zei verrast te zijn geweest door de uitnodiging van de president. Dit gebaar bewijst volgens Kim dat „vandaag een andere dag is dan gisteren”.

Uitnodiging per tweet

Eerder op de dag had Trump de ontmoeting tijdens een persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in aangekondigd. Volgens Moon is Kim ingegaan op de uitnodiging die Trump zaterdag per tweet had doen uitgaan. Hierbij inviteerde hij de Noord-Koreaanse leider voor een ontmoeting bij de grens.

Moon noemde de ontmoeting „zeer dapper”. „Ik hoop dat president Trump de geschiedenis ingaat als de president die vrede heeft weten te bereiken op het Koreaanse schiereiland.” Voor het vertrek naar de gedemilitariseerde zone zei Trump in Seoul tegen verslaggevers dat de ontmoeting „slechts een stap” is. Hij zei ernaar uit te kijken om Kim te ontmoeten en „elkaar snel de hand te schudden en te begroeten”.

Lees ook: Mislukken top is ramp én blamage

Ontmoeting

Het is de derde keer dat de twee leiders elkaar ontmoeten. In februari liep een topontmoeting in Vietnam op niets uit. De twee landen konden het niet eens worden over denuclearisering in ruil voor het opheffen van de sancties tegen Noord-Korea. De twee leiders vertrokken zonder akkoord of gemeenschappelijke slotverklaring.

De eerste topontmoeting in Singapore vorig jaar zomer leidde tot een in algemene bewoordingen opgestelde verklaring, waarin concrete afspraken ontbraken. Het opheffen van sancties is voor Noord-Korea van groot belang. Het land kampt met grote voedseltekorten die deels worden toegeschreven aan de sancties. In februari had de dictatuur de Verenigde Naties al op de hoogte gebracht van het terugbrengen van de voedselrantsoenen van 550 naar 300 gram per dag.

Correctie (30 juni): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Trump de eerste Amerikaanse president is die Noord-Korea heeft bezocht. Dit klopt niet omdat Trump de eerste zittende president is. Dit is inmiddels aangepast.