Minstens zeven doden bij grootschalige demonstraties Soedan

Volgens de militaire raad van Soedan hebben onbekende scherpschutters het vuur geopend op demonstranten zondag. Ook raakten minstens 181 personen gewond.

Soedanese demonstranten tijdens een actie zondag in Khartoum. Het is dertig jaar geleden dat de inmiddels afgezette dictator Omar al-Bashir aan de macht kwam.
Soedanese demonstranten tijdens een actie zondag in Khartoum. Het is dertig jaar geleden dat de inmiddels afgezette dictator Omar al-Bashir aan de macht kwam. Foto Hussein Malla/AP

Bij grootschalige demonstraties in Soedan zijn zondag opnieuw schoten gelost en minstens zeven doden gevallen. Ook zijn volgens het Soedanese ministerie van Gezondheid zeker 181 mensen gewond geraakt, schrijft persbureau Reuters. De militaire raad van Soedan, die momenteel de macht in handen heeft, meldt op staatstelevisie dat onbekende scherpschutters het vuur openden op zowel burgers als militanten.

Tienduizenden Soedanezen zijn de straat op gegaan in en rond Khartoum en eisen dat het leger de macht overdraagt aan een burgerbestuur. Het is de eerste grote actie in de hoofdstad en andere steden sinds begin juni meer dan honderd actievoerders werden doodgeschoten tijdens een demonstratie.

Lees ook: Ongeletterde bushstrijder Hemedti grijpt de macht in Khartoum

De politie heeft volgens persbureau AFP traangas ingezet, onder meer tegen een groep van „honderden demonstranten” die onderweg was naar het presidentieel paleis. Op videobeelden is te zien dat actievoerders wegvluchten van agenten en militairen.

De demonstratie is de ‘mars van miljoenen’ genoemd door organisatoren. Het is zondag dertig jaar geleden dat Omar al-Bashir aan de macht kwam, de dictator werd april dit jaar afgezet.

‘RSF opent vuur’

Actievoerders scanderen onder meer „burgerbestuur, burgerbestuur!”. Volgens de zender Al Jazeera hebben strijders van de Rapid Support Forces (RSF) zich verschanst. Die militie wordt verantwoordelijk gehouden voor het doodschieten van ruim honderd demonstranten op 3 juni en zou zondag weer het vuur hebben geopend. Volgens de militaire raad, die feitelijk de macht in handen heeft, zijn ook RSF-strijders door de scherpschutters neergeschoten.

Demonstranten eisen sinds het afzetten van Bashir dat een burgerregering de macht krijgt in Soedan. Overwegend jonge Soedanezen gaan de straat op, zij zien de machtsovername van het leger als een niet-legitieme coup. De militaire raad heeft herhaaldelijk democratische hervormingen beloofd, maar lijkt de macht vooralsnog stevig in handen te houden.