Israël pakt Palestijnse minister op voor verhoor

Israël pakte de Palestijnse minister Fadi al-Hadami zondag op voor verhoor. Mogelijk heeft dit te maken met een diplomatiek dispuut tussen Israël en Chili.

Israëlische politie en Palestijnse betogers in Oost-Jeruzalem.
Israëlische politie en Palestijnse betogers in Oost-Jeruzalem. Foto Mahmoud Illean/AP

De Israëlische politie heeft zondag een Palestijnse minister opgepakt en verhoord. Dat schrijft persbureau AFP. Fadi al-Hadami, de Palestijnse minister belast met de portefeuille Jeruzalem, zou zondagochtend zijn gearresteerd bij zijn woning in Oost-Jeruzalem. Ook zou er een huiszoeking zijn gedaan.

Al-Hadami zou zijn ondervraagd over zijn „activiteiten in Jeruzalem”, maar het is nog onduidelijk waarom hij precies werd opgepakt. Later op zondag werd hij weer vrijgelaten. Volgens een bron van AFP houdt de politieactie mogelijk verband met een bezoek van de Chileense president Sebastián Piñera aan de stad eerder deze week.

Al-Hadami vergezelde Piñera dinsdag bij een bezoek aan de Tempelberg in Oost-Jerzualem. Dat bezoek was volgens de Israëlische autoriteiten in strijd met de diplomatieke procedures en dus ongeoorloofd. Het Chileense ministerie van Buitenlandse Zaken liet later schriftelijk weten dat het om een privébezoek zou zijn gegaan en het bezoek niet politiek gemotiveerd was.

Onrust

Het oostelijk deel van de stad staat onder gezag van de Israëlische autoriteiten, maar is voor zowel joodse als islamitische inwoners een belangrijke religieuze plaats. De status van de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem is dan ook een gevoelig onderwerp.

Eerder dit weekend was het in Oost-Jeruzalem al erg onrustig nadat donderdag een Palestijnse man van twintig jaar om het leven kwam door Israëlische politiekogels. Daarop ontstonden rellen. Volgens de Israëlische politie zouden Palestijnse demonstranten stenen op hen hebben gegooid, waardoor meerdere agenten gewond raakten. Zes Palestijnen werden vervolgens opgepakt, vijftien mensen raakten volgens de Palestijnse autoriteiten gewond.