Fabio Jakobsen Nederlands kampioen op de weg

De 22-jarige Fabio Jakobsen won in Ede de sprint van Danny van Poppel, die na afloop werd gediskwalificeerd.

Fabio Jakobsen won zondag het NK op de weg na een sprint.
Fabio Jakobsen won zondag het NK op de weg na een sprint. Foto Koen van Weel/ANP.

Fabio Jakobsen heeft zondag voor de eerste keer de Nederlandse titel bij het wegwielrennen gewonnen. De 22-jarige renner van Deceuninck-Quickstep was na ruim 220 kilometer de snelste in de sprint in Ede. Hij volgt daarmee Mathieu van der Poel op, die niet meedeed aan het nationaal kampioenschap.

Lees ook: Fabio Jakobsen: van ruwe diamant tot topsprinter

Jakobsen versloeg in de sprint Danny van Poppel, die vorig jaar ook als tweede eindigde, en Moreno Hofland. Na de wedstrijd bepaalde de jury echter dat Van Poppel onrechtmatig zou hebben gesprint, waarop hij werd teruggezet naar de 28ste plaats. Hofland schuift daardoor op naar plek twee, Bas van der Kooij pakte het brons.

Het peloton had pas aan het eind van de laatste van negen rondes een groep vluchters teruggehaald, die een groot gedeelte van de koers vooraan had gereden. Roompot-renner Elmar Reinders was de laatste van de negen vluchters die werd bijgehaald.

Zaterdag had de 20-jarige Lorena Wiebes bij de vrouwen ook al voor een primeur gezorgd. Zij was de snelste in een sprint tussen een kleine groep vluchters en won zo haar eerste nationale titel. Amy Pieters werd tweede, Marianne Vos eindigde als derde.