Talibaan doden zeker 26 leden van regeringsgezinde militie Afghanistan

Zaterdag gaan de VS en de Talibaan opnieuw om de tafel voor vredesbesprekingen. De Talibaan hopen door aanslagen hun onderhandelingspositie te versterken.

Gewonde mannen worden behandeld in een ziekenhuis in Noord-Afghanistan na een aanval door de Talibaan.
Gewonde mannen worden behandeld in een ziekenhuis in Noord-Afghanistan na een aanval door de Talibaan. Foto Mehrab Ibrahimi/AP

De Talibaan hebben zaterdagochtend zeker 26 leden gedood van een militie die de Afghaanse regering steunt. Dat meldt Afghaanse politie, aldus persbureau Reuters. De Talibaan bestormden uitkijkposten van de pro-regeringmilitie in de provincie Baghlan in het noorden van Afghanistan.

Volgens een functionaris van het ministerie van Defensie in Kabul heeft de aanval te maken met de vredesbespreking tussen de Verenigde Staten en de Talibaan die gepland staat voor later op zaterdag in Qatar. De Talibaan voeren vaker aanslagen uit kort voordat er vredesbesprekingen zijn. Zij hopen zo meer slagkracht te verkrijgen aan de onderhandelingstafel.

Zeven onderhandelingsrondes

Het wordt zaterdag in Qatars hoofdstad Doha de zevende ronde van de vredesbesprekingen die de VS houden met de Talibaan sinds oktober vorig jaar. De partijen hopen een einde uit te onderhandelen aan de oorlog die in 2001 begon, kort na de aanslag van 11 september in New York en Washington.

Ondanks de voorgaande zes rondes van vredesbesprekingen is het geweld tussen de Talibaan en (pro-)regeringstroepen niet afgenomen. Belangrijke inzet voor de Talibaan is dat buitenlandse mogendheden hun in Afghanistan gestationeerde troepen terugtrekken. Momenteel zijn nog zo’n twintigduizend buitenlandse manschappen in Afghanistan, onder wie 160 Nederlanders die onderdeel uitmaken van de missie Resolute Support. Het grootste deel van de NAVO-macht in Afghanistan is Amerikaans.