Opgefriste dieren terug in Naturalis

Foto
Foto Olivier Middendorp

De zebra, de leeuw en de apen zijn de verhuiswagen al uit. Op rolletjes. Nu het edelhert nog.

De opgezette dieren keerden deze week terug naar hun thuis in Naturalis, Leiden. Het museum was een jaar lang gesloten voor een grondige verbouwing. De bouw liep vertraging op vanwege een geschil met de architect van het oorspronkelijke Naturalis-gebouw, maar het einde is in zicht. Eind augustus gaat het vernieuwde Naturalis open.

De heropening van Naturalis betekent ook de terugkeer van pronkstuk Trix, de Tyrannosaurus rex die Naturalis in 2014 liet opgraven. Het fossiel was kort te zien in Nederland, maar ging daarna op tour.

Veel opgezette dieren en andere objecten waren tijdens de verbouwing bij een extern depot ondergebracht. De opgezette dieren werden er schoongemaakt en gerestaureerd.

Negen zalen telt het vernieuwde museum straks, waar in totaal 3.200 collectiestukken te zien zullen zijn. Dat is een fractie van de 42 miljoen objecten die Naturalis bezit.

Het opgefriste edelhert (Cervus elaphus) krijgt straks plek in een zaal die ‘De Verleiding’ heet. Daar mag het zijn versierkunsten tonen aan bezoekers, stilletjes burlend.