Nederland wint van Italië en bereikt laatste vier op WK

Oranje won met 2-0. In de halve finale speelt Nederland tegen Zweden, dat zaterdag Duitsland met 2-1 versloeg.

Daniëlle van de Donk (r) duelleert met de Italiaanse Valentina Bergamaschi.
Daniëlle van de Donk (r) duelleert met de Italiaanse Valentina Bergamaschi. Foto Denis Charlet/AFP
Italië
0
Nederland
2
Miedema
70’
Van der Gragt
80’

De Nederlandse vrouwen hebben de halve finale bereikt op het WK voetbal in Frankrijk. In Valenciennes won Oranje met 2-0 van Italië. Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt kopten allebei raak.

Voor rust ging de wedstrijd redelijk gelijk op. Beide ploegen kregen kansen. In de tweede helft was Nederland duidelijk de betere partij. Na ballen op de paal en de lat was het Miedema die in de zeventigste minuut de score opende, met een kopbal vanuit een vrije trap. Ook de tweede Nederlandse goal, tien minuten later, viel vanuit een vrije schop.

Lees ook onze reportage uit Frankrijk: Sherida Spitse, regisseur in de machinekamer van winnend Oranje

Zweden tegenstander Nederland

Nederland, dat Italië ook wat balbezit betreft domineerde, komt woensdag weer in actie. In Lyon is dan Zweden de tegenstander. Dat land won zaterdagavond met 2-1 van tweevoudig wereldkampioen Duitsland. Sofia Jakobsson en Stina Blackstenius maakten de Zweedse goals, nadat Duitsland aanvankelijk nog via Lina Magull op voorsprong was gekomen.

Duitsland
1
Zweden
2
Magull
16’
Jakobsson
22’

Blackstenius
48’

Zweden staat negende op de wereldranglijst, één plek lager dan Nederland. De andere halve finale gaat dinsdag tussen Engeland en de Verenigde Staten, de regerend wereldkampioen.

Vanwege de plaats bij de laatste vier op het WK is Nederland ook verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Het wordt de eerste keer dat het Nederlandse vrouwenelftal op dat toernooi zal uitkomen.