Kapitein Sea Watch 3 opgepakt na afmeren in haven Lampedusa

De situatie van de migranten aan boord was volgens kapitein Carola Rackete zo nijpend dat ze bereid was de gevangenis in te gaan om hen veilig aan land te krijgen.

Migranten aan boord van de Sea-Watch 3 met spandoeken waarop gesmeekt wordt havens en harten te openen.
Migranten aan boord van de Sea-Watch 3 met spandoeken waarop gesmeekt wordt havens en harten te openen. Foto Sea-Watch/EPA

Het onder Nederlandse vlag varende reddingsschip Sea Watch 3 is afgemeerd in de haven van Lampedusa. Het schip lag al ruim twee weken voor de kust van het Italiaanse eilandje met veertig migranten aan boord. De 31-jarige Duitse kapitein Carola Rackete is direct na aankomst gearresteerd door de politie.

Het schip mocht van de autoriteiten niet in Italiaanse wateren komen, maar Rackete deed dat woensdag toch om een zieke migrant naar land te brengen. Het OM heeft een onderzoek naar haar geopend en beschuldigt haar van het overtreden van regels voor de scheepvaart, maar ook van medeplichtigheid aan mensensmokkel.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas leverde zaterdag felle kritiek op de Italiaanse regering. „Mensenlevens redden is een humanitaire verplichting”, schreef hij op Twitter. „Reddingsacties op zee mogen niet gecriminaliseerd worden.”

Lees ook: Justitie Italië onderzoekt Sea-Watch-kapitein wegens mensensmokkel

Volgens Rackete was de situatie aan boord nijpend en was het hoog tijd om aan land te gaan, ook al wist ze dat ze dan direct opgepakt zou worden: “Deze ontscheping had meer dan twee weken geleden moeten plaatsvinden en had gecoördineerd moeten worden door de autoriteiten in plaats van belemmerd”.

Sea-Watch had eerder de Europese Commissie gevraagd om hulp bij het vinden van een haven en toen dat te lang duurde stapte de organisatie naar de rechter in Straatsburg om Italië via een noodprocedure te dwingen de migranten van boord te laten gaan. Maar omdat een oplossing uitbleef, besloot Rackete in de nacht van vrijdag op zaterdag om toch de haven van Lampedusa in te varen, legde ze anderhalf uur vantevoren uit in een filmpje op Twitter:

Twitter avatar seawatch_intl Sea-Watch International 🔵 Statement of our Captain, #CarolaRackete, before entering Port with the #SeaWatch3. “We are proud of our captain, she did exactly the right thing. She upheld the law of the sea and brought people to safety.” – #SeaWatch chairman Johannes Bayer https://t.co/lfZ16Pq9F1

Alle migranten die het reddingsschip heeft opgepikt bevinden zich voor zover bekend nog aan boord. Een woordvoerder van Sea Watch heeft volgens persbureau ANP laten weten dat vier Europese landen hebben aangeboden de migranten op te nemen: Duitsland, Portugal, Frankrijk en Luxemburg.

Lees ook: Sea Watch op ramkoers met Salvini

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini van Lega Nord noemde de Sea-Watch 3 eerder deze week een piratenschip dat „criminele bendes” helpt de Middellandse Zee over te steken. Volgens hem kiezen migranten expres voor bootjes van slechte kwaliteit, in de hoop dat ze opgepikt worden door reddingsschepen als de Sea Watch 3.

Salvini stelde voor dat Nederland en Duitsland ieder de helft van het aantal migranten op zou nemen, omdat Sea Watch een Duitse organisatie is en het reddingsschip Sea Watch 3 onder de Nederlandse vlag vaart.