Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Het is altijd jammer als een column ‘platvalt’, krantenjargon voor: geen reacties oproept. Daarom waren we verguld dat Maarten Boudry de afgelopen weken Rosanne Hertzberger wilde vervangen als auteur van de openingscolumn op ‘de twee’ in deze bijlage om net als zij op intelligente wijze reuring te veroorzaken. Zijn column Hou op met die christofilie (22/6) was met een dikke twintig reacties deze week opnieuw trending in de inbox van de Opinieredactie.

We plaatsten vier reacties: drie brieven en een ingezonden artikel van predikanten Joost Röselaers en Tim Vreugdenhil, die op 25/6 betoogden dat het christendom juist wel een traditie van vrijdenkers kent, en dat de moderniteit dus niet ondanks maar dankzij het christendom was ontstaan.

Met alle bijval en tegenspraak hadden we nog wel twee keer een hele brievenrubriek kunnen vullen. Zo voerde Anton van Hooff, de classicus die ons wel vaker schrijft, nog aan dat dat tegengeluid „in het christelijke Europa van de middeleeuwen” niet zozeer christelijk was maar bestond uit „de antieke rationaliteit [...], in het bijzonder Aristoteles en het medische werk van Galenus”.

Boudry’s claim dat de islam evenmin modernisering kent, leverde ook een reeks interessante brieven op (die van Latief Verhagen staat vandaag op p. 10-11; „De overdracht van de Arabische beschaving [...] in de elfde en twaalfde eeuw plaveide de weg voor de wetenschappelijke revolutie in West-Europa”). Plus een fraaie vermaning van Hans Groen: kijk niet welk geloof het meest heeft bijgedragen aan de Verlichting, maar „hoe het de menselijkheid dient”, met een verwijzing naar pater Frans van der Lugt die in Homs bleef om „zijn mensen” – christenen en moslims – te helpen, en die in 2014 vermoord werd door de extremisten van Jabhat al-Nusra.

plv chef Opinie