Hitte

45,9 graden

Foto Manu Fernandez/AP

In een park in Madrid zoeken kinderen verkoeling voor de extreem hoge temperaturen over in Zuid-Europa en in Frankrijk. De oorzaak is hete lucht uit de Sahara. In Frankrijk werd voor het eerst sinds de metingen in de 19e eeuw begonnen, een temperatuur boven de 45 graden gemeten: 45,9 in het Zuid-Franse Gallargues-le-Montueux. Veel evenementen zijn afgelast. In Frankrijk zijn de afgelopen dagen zeker vier doden gevallen die in verband worden gebracht met het warme weer. In Spanje twee, in Italië één. In het noorden van Catalonië is een bosbrand uitgebroken die zich door de droogte heeft ontwikkeld tot de ernstige brand van de afgelopen twintig jaar. Oorzaak van deze brand was de spontane ontbranding, door de hoge temperaturen, van een stapel kippenmest.