Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Interessante informatie in het artikel Door slavernij bleef Holland een handelsnatie van belang (26/6). Maar moet die eeuwenlange uitbuiting van toen aanleiding zijn voor een nieuwe politieke en of maatschappelijke discussie nu? Alsof we niet genoeg hebben aan de problemen van het heden. Allen zijn we schuldig en schatplichtig, toen en nu. Toen aan de slaven die onze economie opkrikten, nu aan de kinderen in Bangladesh die onze leuke kleertjes naaien, aan de loonslaven in China en Vietnam die onze modieuze tasjes maken en onze telefoontjes in elkaar zetten, aan de Indonesische plantagearbeiders die voor ons palmolie tappen, aan de Afrikaanse vrouwen die de safariboontjes voor ons plukken, aan de Caraïbische bananenplukkers die onze supermarkten met goedkope trossen vullen, aan het bedienend personeel in onze exotische vakantieoorden. En de Verkademeisjes en confectiedames uit onze eigen stukwerkindustrie honderd jaar geleden? Allen onderbetaald en uitgewrongen, zodat de consument zo goedkoop mogelijk aan z’n spullen komt. Grootwinkelbedrijven en kledingketens luisteren naar wat wij willen; de laagste prijs ten koste van onze verre naasten. Worden de loonslaven van nu onderwerp van het volgende universitaire onderzoek? Dan kunnen we nog eeuwen vooruit met de analyse van onze schuldgevoelens.