VS staan in halve finale na overwinning op Frankrijk

De Amerikaanse Megan Rapinoe maakte twee doelpunten tegen Frankrijk en leidde de Verenigde Staten naar de halve finales.

Megan Rapinoe maakte twee doelpunten tegen Frankrijk.
Megan Rapinoe maakte twee doelpunten tegen Frankrijk. Foto Francisco Seco/AP

De Amerikaanse voetbalsters hebben zich moeizaam geplaatst voor de halve finales van het WK in Frankrijk. De titelverdediger schakelde het gastland met 2-1 uit. Megan Rapinoe was met twee treffers de Amerikaanse heldin.

Frankrijk
1
VS
2
Rapinoe
5’
Rapinoe
65’
Renard
81’

In de halve finales speelt Verenigde Staten tegen Engeland. Nederland treedt zaterdag in de kwartfinales aan tegen Italië. De winnaar van dat duel treft in de halve eindstrijd Duitsland of Zweden.

Door de plaatsing van Amerika bij de laatste vier, levert een plek in de halve finales Oranje tevens een olympisch ticket voor Tokio 2020 op. Dat startbewijs ligt namelijk klaar voor de beste drie Europese landen op het WK in Frankrijk.

Wedstrijd

De Amerikaanse ploeg kwam in de vijfde minuut op voorsprong door een curieuze vrije trap van Rapinoe, die vanaf de linkervleugel het net wist te vinden met een schot dat iedereen verraste (1-0). De Amerikaanse spits haalde onlangs nog het wereldnieuws door een uithaal van president Donald Trump op Twitter. “Megan moet eerst winnen voordat ze praat”, liet hij onder meer weten. Trump doelde op eerdere uitspraken van Rapinoe, dat ze niet van plan was naar het Witte Huis te komen indien Verenigde Staten de wereldtitel in Frankrijk prolongeert.

De Amerikaanse ploeg verzuimde het duel na de succesvolle start snel te beslissen. Een groot overwicht leverde genoeg kansen, maar geen doelpunt op. Daardoor bleef Frankrijk, met keepster Sarah Bouhaddi in een hoofdrol, in een stunt geloven. Beste kans kreeg Eugénie Le Sommer. In de 58e minuut schoot de Franse aanvalster in het zijnet.

Uit een soepele aanval leek Rapinoe het duel in de 65e minuut te beslissen (2-0). Frankrijk bleef er niettemin in geloven, maar meer dan een treffer van Wendie Renard leverde het Franse wanhoopsoffensief niet op.(ANP)