Favoriet Biden onder vuur in tweede Democratische tv-debat

Nadat woensdagnacht de eerste tien Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap op televisie met elkaar in debat gingen, volgde donderdagnacht deel twee.

Joe Biden (midden) voert het woord, met Bernie Sanders (r) en Pete Buttigieg (l).
Joe Biden (midden) voert het woord, met Bernie Sanders (r) en Pete Buttigieg (l). Foto AFP / Saul Loeb

Met oud-vicepresident Joe Biden en senatoren Bernie Sanders en Kamala Harris als meest prominente deelnemers vond donderdagnacht een televisiedebat plaats tussen tien kandidaten voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Woensdagnacht voerden thema’s als gezondheidszorg en immigratie de boventoon tijdens het debat en donderdagnacht was dat niet anders. Joe Biden, koploper in de peilingen, moest zich verdedigen voor zijn samenwerking in het verleden met conservatieve Democraten die voor rassenscheiding waren.

Kamala Harris sprak hem erop aan. De senator uit Californië zei dat ze zich, als gekleurde vrouw, persoonlijk gekwetst voelde door de gematigde houding van Biden tegenover politici die voorstanders waren van segregatie. Ook daagde ze de voormalig vicepresident uit excuses aan te bieden voor die houding, hetgeen Biden weigerde.

Lees ook: Kan Biden de druk van een fel debat aan?

De 38-jarige Eric Swalwell, die volgens peilingen op slechts 1 procent van de stemmen kan rekenen, zei dat het tijd was om de fakkel door te geven aan de nieuwe generatie - refererend aan een uitspraak van Biden 32 jaar geleden. Biden en Sanders, koplopers in de peilingen, zijn 76 en 77 jaar oud.

Uiteraard ging het tijdens het debat ook over huidig president Trump. Bernie Sanders haalde daarbij fel uit, en noemde Trump een „pathologische leugenaar”.

Correctie (28 juni 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Pete Buttigieg de uitspraak over de fakkel had gedaan. Dat klopt niet. Dit was Eric Swalwell. Hierboven is dat aangepast.