Thuiskok

Zoete saffraanbroodjes

Deze zoete broodjes heten sheermal in het Perzisch. U kunt ze zo eten, met honing en kaas of bij pittige curry’s en stoofgerechten, zo adviseert Ghayour. Ideaal ook voor het ontbijt of de brunch.

Voeg het saffraanpoeder toe aan een kopje en schenk het kokende water erover. Laat trekken tot het vocht is afgekoeld.

Roer het broodmeel met de gist, het zout en de suiker in een grote mengkom goed door elkaar. Voeg de gesmolten boter, de melk en de afgekoelde saffraanoplossing toe en meng tot een deeg. Vorm het deeg tot een gladde bal en leg in een kom. Dek de kom af met plasticfolie, leg er een schone theedoek overheen en laat op een warme plek 1,5 uur rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Sla het gerezen deeg terug en verdeel in 4 even grote porties. Bestuif het werkvlak licht met meel en rol elke portie deeg uit tot een cirkel van ongeveer 1 cm dik. Leg de deegcirkels op de beklede bakplaat. Bestrijk het oppervlak met melk en bestrooi elke deegcirkel met een kwart van het sesamzaad. Bak 12 tot 15 minuten in de oven, tot het deeg aan de randjes bruin is. Laat op een rooster iets afkoelen en serveer warm.