Saxofonist Jasper Blom wint Buma Boy Edgarprijs

Jazz De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, gaat dit jaar naar saxofonist en componist Jasper Blom.

Saxonist Jasper Blom wint de Boy Edgar Prijs 2019
Saxonist Jasper Blom wint de Boy Edgar Prijs 2019 Foto Govert Driessen

Dat is vrijdag bekendgemaakt op het jazz netwerk- en showcase-evenement inJazz in Rotterdam. De prijs bestaat uit een beeld van Jan Wolkers, 12.500 euro en een speciaal carte blanche concert in het Bimhuis, Amsterdam.

De tenor- en sopraansaxofonist werd door de jury geroemd als een filosofische realist, een denker én doener. „Hij is zich bewust van zijn kracht als instrumentalist maar ook van zijn plek in de wereld.” Daarnaast prees de jury zijn zin „om het grote muzikale avontuur, de diversiteit, humor, connectie, improvisatie en zijn omvangrijke, diepgaande oeuvre met ons, de luisteraars te delen”.

Als componist streeft Blom naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Met zijn Jasper Blom Quartet, maakte hij het afgelopen decennium vier albums, plus een recente live-dubbelaar, vol bijzondere, ingenieuze composities binnen een breed stijlscala van pop, funk en free jazz tot soundscapes en middeleeuwse polyfonie. De jazz met dit kwartet heeft volgens Blom (Geldrop, 1965) „een soort laboratoriumkarakter”. „Het is mijn speeltuin”, zei hij in 2015 tegen deze krant. „Met de lust te experimenteren en een open mind ontstaat er van alles.”

Blom won in zijn carrière twee keer de European Jazz Competition. Hij studeerde cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium en studeerde verder in New York. Hij is een veelgevraagd sideman in de pop, jazz en geïmproviseerde muziek, maar ook componist, organisator van muziekprojecten en wekelijkse jamsessies in het Bimhuis.

Jasper Blom noemt zich in een reactie „blij, gelukkig en overwhelmed” met de prijs. „Vijftig plus is een mooie leeftijd om zo’n prijs te krijgen. Tien jaar geleden was ik misschien meer met mezelf bezig, maar nu probeer ik ook een zinvolle rol in de jazz community te vervullen. Niet alleen door het spelen en lesgeven maar ook door veel met studenten buiten de muren van een leslokaal te jammen. Ik denk dat het daarnaar toe moet in de toekomst. Niet alleen maar voor jezelf gaan, maar ook de volgende generatie een handje helpen.”

Lees ook: Buma Boy Edgar Prijs voor pianist en componist Jasper ’t Hof (2018)