Rechtszaak

Vrijspraak voor man die Wilders ‘op zijn knikkertje’ wilde slaan

De 61-jarige Heerlenaar Dick J. is vrijgesproken van voorbereidingen voor een moord op PVV-leider Geert Wilders. In het vrijdag gepubliceerde vonnis zegt de rechtbank in Maastricht niet overtuigd te zijn van de kwade bedoelingen van de man. Als licht verstandelijk gehandicapte zou hij zich de impact van uitgesproken woorden niet helemaal hebben gerealiseerd. Justitie had vier jaar cel geëist. J. werd 9 maart van dit jaar gearresteerd tijdens een flyeractie van Wilders in Heerlen, elf dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Vlak voor de aankomst van de PVV-leider had J. tegen een agent gezegd dat hij een bijl in zijn fietstas had en dat hij Wilders „op zijn knikkertje” zou slaan. Volgens J. maakte hij een grapje. Behalve de bijl had hij ook twee Stanleymessen en gereedschap – een verstelbare moersleutel – bij zich. (NRC)