Rechtszaak

Tot vier jaar cel voor beschieting van Panorama-redactie met antitankwapen

Voor het beschieten van een gebouw waarin ook de redactie van tijdschrift Panorama is gevestigd, zijn donderdag drie mannen veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk drie en vier jaar. Ook moeten ze ieder ruim 8.500 euro schadevergoeding betalen. Vorig jaar juni werd het pand in Amsterdam-West beschoten met een antitankwapen. Er vielen geen slachtoffers, maar justitie sprak van een „aanslag op de persvrijheid”. De 42-jarige Richard Z. uit Woerden coördineerde de aanslag, maar was er niet bij toen Panorama werd aangevallen. Hij heeft desondanks de hoogste straf gekregen omdat hij „een leidende rol vervulde”. Mike van den B. (26) en John P. (46) uit Spijkenisse bestuurden de auto met daarin het antitankwapen en vuurden de raket af. De drie waren aangesloten bij motorclub Caloh Wagoh. Volgens de rechtbank zijn de beweegredenen van de drie niet duidelijk geworden. In dezelfde week werd ook de redactie van dagblad De Telegraaf doelwit van een aanval. Een bestelbus reed door de pui van de hoofdingang van het pand. Dertien mensen zijn aangehouden, maar de zaak is nog niet voor de rechter geweest. (NRC)