Oppositie Limburg: provinciale enquête naar verdelen baantjes

‘Vriendenrepubliek’ Oppositiepartijen in Limburg zeggen zich „rot geschrokken” te zijn van onthullingen in NRC en De Limburger. Gedeputeerde Ger Koopmans bestrijdt „het in de pers opgeroepen beeld”.

De Statenzaal van Limburg
De Statenzaal van Limburg Foto Marcel van Hoorn/ANP

De SP, GroenLinks, de PvdA en Lokaal-Limburg willen een provinciale enquête naar het geven van klussen en baantjes aan ex-politici door de provincie Limburg. NRC en De Limburger publiceerden donderdag en vrijdag over schending van aanbestedingsregels en de eigen gedragscode bij die toebedeling. Marc van Caldenberg, fractievoorzitter van de SP in Provinciale Staten, zegt zich te zijn „rot geschrokken. Termen als de ‘vriendenrepubliek’ en ‘Limbabwe’ komen weer bovendrijven.” PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers: „Limburg en integriteit worden weer samen genoemd. Het gaat opnieuw over Sicilië aan de Maas.”

Lees ook: De klusjesmannen van Limburg

De volledige oppositie (de eerder genoemde vier aangevuld met D66, Partij voor de Dieren en 50Plus) komt vrijdag ook met de motie ‘Stop de Vriendenrepubliek Limburg’. Daarin wordt opgeroepen tot een open en transparant selectie- en benoemingsproces bij klussen en banen voor externen. Ook wordt geëist dat de uitgaven aan dit soort klussen binnen een jaar worden teruggebracht naar het landelijk gemiddelde.

Integriteitsaward

In Limburg kregen 31 voormalig ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders 46 kleine en grote opdrachten. Daarmee was bijna twee miljoen euro gemoeid, meer dan in alle andere provincies samen.

Fractievoorzitter Cees van der Sande van Forum voor Democratie (FVD) zegt ook onaangenaam verrast te zijn door de berichten. Hij dacht dat met de toekenning van de Ien Dales Integriteitsaward, een tweejaarlijkse prijs voor personen of instellingen die zich inzetten voor integriteit, aan de Werkgroep Integriteit Limburg in 2016 „dit soort praktijken ten einde waren”. De FVD-fractievoorzitter zegt dat het nog te vroeg is voor conclusies, maar dat zijn partij de zaak scherp in de gaten zal houden. FVD ageert steevast tegen „het partijkartel”.

Limburg is de enige provincie in Nederland waar FVD een gedeputeerde krijgt. Ruud Burlet, lijsttrekker bij de verkiezingen, wordt met zes anderen vrijdag geïnstalleerd. Het college van Gedeputeerde Staten is het eerste extraparlementaire dagelijks bestuur van een provincie in de Nederlandse geschiedenis.

CDA, VVD en PVV, ook vertegenwoordigd in het nieuwe college, zwegen in hun bijdragen tijdens de Statenvergadering vrijdag over de onthullingen over toebedeelde klussen en banen.

Lees ook: Provincie Limburg wil geen ‘vriendenrepubliek’ heten

‘Vriendenrepubliek bestaat niet’

De motie over de provinciale enquête en de motie ‘Stop de Vriendenrebliek Limburg’ komen vrijdagmiddag in stemming. Beide krijgen naar alle waarschijnlijkheid geen meerderheid.

„Als de Staten een nieuw beleidskader willen over benoemingen, dan moet dat er komen”, reageert formateur en (kandidaat-)gedeputeerde Ger Koopmans vrijdag aan NRC. „Over een parlementaire enquête gaan de Staten. Maar ik bestrijd het in de pers opgeroepen beeld. De ‘vriendenrepubliek Limburg’ bestaat niet. We hebben een eerder beleidskader uitgevoerd waar de Staten zonder discussie mee hebben ingestemd, en we hebben de Staten geïnformeerd over alle benoemingen.”

De Tweede Kamerleden Nevin Özütok (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) hebben inmiddels vragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). Zij willen weten wat haar rol is bij het toezien op integriteit en vragen zich af er niet meer landelijke regels moeten komen.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: De vriendenrepubliek Limburg: hoe de provincie zijn eigen regels overtrad
U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.