‘Operatie Boerkini’, tegen discriminatie, leidt tot opstootjes in Frankrijk

Het werd donderdag bijna 40 graden in het Zuid-Franse Grenoble. Maar de twee gemeentelijke zwembaden bleven dicht. De badmeesters zeggen de veiligheid van zwemmers niet meer te kunnen garanderen na meerdere incidenten waarbij vrouwen in boerkini tegen de regels in toegang probeerden te krijgen.

Dat begon toen zondag een groepje moslima’s met de geheel bedekkende outfit het water in dook. Met ’Opération Burkini’ protesteerden zij naar eigen zeggen tegen discriminatie. Een vergelijkbare eerdere actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in mei was nog nauwelijks opgemerkt, maar na de ruime aandacht op sociale media kwam het nu in een paar dagen in Grenoble tot verschillende opstootjes.

Het Franse debat over het badpak dat symbool zou staan voor „islamisering” laait iedere zomer op sinds in 2016 burgemeesters aan de zuidkust de boerkini’s op het strand verboden. Ze noemden het pak een aantasting van de laïcité, de strikte Franse scheiding van geloof en staat, en een teken van „communautarisme”, groepsdenken. De verboden werden destijds door de hoogste Franse bestuursrechter ongedaan gemaakt: religieuze symbolen in de openbare ruimte zijn toegestaan.

Dat de boerkini in Grenoble en andere Franse zwembaden toch verboden is, heeft formeel niets met religie te maken. Om hygiënische redenen zijn ook boxershorts verboden. Alleen zwembroeken en klassieke badpakken zijn volgens het zeer gedetailleerde interne reglement toegestaan.