Onrust bij B&B-houders over vergunningstelsel

Talk of the Town Het Amsterdamse college wil vanaf volgend jaar een quotum voor het aantal bed and breakfasts. Dat kan leiden tot sluiting van B&B’s, vooral in de binnenstad.

Het stadhuis bezetten, demonstreren of een strijdlied ten gehore brengen? Niet iets wat je verwacht van Amsterdamse bed and breakfasthouders.

Toch kwamen deze voorstellen vorige week voorbij tijdens een bijeenkomst van Amsterdam Gastvrij, de belangenvereniging van Amsterdamse B&B-verhuuders. In de Nassaukerk in de Staatsliedenbuurt kwamen honderden bezorgde uitbaters samen om te praten over de nieuwe regels voor B&B.

Het stadsbestuur wil vanaf volgend jaar een vergunningstelsel invoeren om de groei van het aantal B&B’s te stoppen. Het gevolg is dat honderden verhuurders, vooral in de binnenstad, mogelijk straks hun rendabele praktijk moeten staken. Eind dit jaar valt het definitieve besluit van het college van B en W.

Tot nu staat het iedere Amsterdammer vrij om een deel van zijn huis te verhuren aan gasten, mits hij dit netjes meldt bij de gemeente. Maar het aantal B&B’s in de stad is de laatste jaren explosief gestegen: bij de gemeente staan nu bijna 3.000 B&B’s geregistreerd, en het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog hoger.

Deze stijging komt waarschijnlijk door de strengere regels voor vakantieverhuur via Airbnb of andere platforms. Anders dan vakantieverhuur, waarvoor sinds dit jaar een maximale verhuurtermijn geldt van 30 dagen per jaar, is B&B wel het hele jaar door toegestaan. Voorwaarde is wel dat de bewoner zelf in het huis woont.

Die groei wil de gemeente stoppen, in het kader van de strijd tegen de drukte en krapte op de huizenmarkt. In de nieuwe huisvestingsverordening gelden er vanaf 2020 B&B-quota in alle Amsterdamse buurten. Waar het aanbod het quotum overschrijdt, volgt een loting. Wie is ingeloot, krijgt een vergunning voor vijf jaar. Wie is uitgeloot, moet zijn of haar zaak uiterlijk in 2022 sluiten. Meerdere B&B’s tegelijk exploiteren wordt verboden, huurders mogen straks helemaal geen B&B meer bestieren.

Volgens Amsterdam Gastvrij hebben de nieuwe regels „enorme impact” op de B&B-verhuurders, met name in het centrum. „Sommigen van de uitbaters die worden uitgeloot, zullen straks hun belangrijkste bron van inkomsten mislopen en hun huis moeten verkopen”, zegt voorzitter Tim Klein Haneveld. Hij vindt dat de B&B-verhuurder ten onrechte moet boeten voor de drukte in de stad. „Bed and breakfasts zorgen niet voor overlast. En het massatoerisme ga je met deze maatregel niet oplossen.”

Wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) acht het „zeker denkbaar” dat B&B-uitbaters moeten verhuizen als gevolg van de nieuwe regels. „Maar er bestaat niet zoiets als een recht om je huis te exploiteren als een bedrijf. Dat dat tot nu toe wel kon, is eigenlijk een luxe geweest”.

Ivens heeft „begrip” voor de onrust onder B&B-verhuurders, maar houdt vast aan het vergunningstelsel. „Ik hoop dat B&B-houders vrijwillig stoppen, zodat er straks geen loting hoeft te komen.”

Lees ook: Het gemor in Amsterdam breidt zich alleen maar uit