Minister Bijleveld: geen Nederlandse grondtroepen naar Syrië

Volgens Bijleveld heeft Nederland geen mandaat om grondtroepen naar Syrië te sturen. Ze reageert op een oproep van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland.

Bijleveld op het Binnenhof.
Bijleveld op het Binnenhof. Foto Bart Maat/ANP

Nederland gaat geen grondtroepen sturen om de Verenigde Staten te ondersteunen in Syrië. Dat heeft minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Volgens de minister wil het kabinet eventueel kijken naar een „militaire of civiele” bijdrage aan de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat, maar ontbreekt er een VN-mandaat voor het sturen van grondtroepen.

De minister reageert op een oproep van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra. Hoekstra zei donderdag in een interview met de Volkskrant dat hij Nederland om „militaire middelen op de grond” heeft gevraagd om IS te bestrijden in Syrië. Volgens de ambassadeur is daar geen nieuw VN-mandaat voor nodig omdat Nederland al een mandaat heeft voor F16-aanvallen in het noorden van het land.

Machtsvacuüm

Bijleveld is van mening dat een nieuw mandaat wél nodig is. De minister zei open te staan voor een beperkte militaire actie in Syrië, onder meer omdat ze achter de Amerikaanse missie staat. De VS, die troepen willen terugtrekken uit het noordoosten van Syrië, willen voorkomen dat er in deze regio een machtsvacuüm ontstaat. In de loop van de de zomer zal Bijleveld meer duidelijkheid verschaffen over de eventuele Nederlandse bijdrage, zei zij vrijdag. Als er al een nieuwe militaire missie komt, dan zal die „niet grootschalig zijn”.

Lees ook: Syriëmissie: het kabinet kan nu moeilijk nog terug

Ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zei vrijdag tegenover BNR dat er op het moment geen VN-mandaat is waaronder het sturen van troepen naar Syrië zou vallen.