MIddellangeafstandsraket

NAVO: geen raketten in Europa als antwoord op Russische raket

De NAVO zal geen nieuwe raketten op Europees grondgebied stationeren als antwoord op de opstelling van een nieuwe raket door Rusland. Dat hebben de secretaris-generaal van de NAVO en de waarnemend minister van Defensie van de VS gezegd op een NAVO-top in Brussel. Wel denkt de NAVO na over andere maatregelen om de nieuwe Russische raketdreiging het hoofd te bieden. „We zijn niet van plan nieuwe raketten op land te stationeren in Europa”, twitterde waarnemend minister Mark Esper donderdag. „We willen geen nieuwe wapenwedloop." De NAVO heeft vastgesteld dat Rusland met de ontwikkeling en stationering van een raket genaamd SSC-8 het INF-verdrag uit 1987 overtreedt. Rusland heeft tot 2 augustus om de overtreding ongedaan te maken, anders vervalt het verdrag. (NRC)