Luchtvaart

Amerikanen vinden nieuw probleem Boeing 737 MAX

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een nieuw risico vastgesteld bij de 737 MAX-toestellen van Boeing, dat de vliegtuigbouwer moet oplossen voordat het vliegverbod van de toestellen kan worden opgeheven. Dat heeft de Federal Aviation Administration (FAA) woensdag verklaard.

De nieuwe kwestie met het toestel, dat sinds maart wereldwijd aan de grond wordt gehouden na twee vliegrampen binnen vijf maanden, werd vorige week vastgesteld tijdens een test met een simulator, meldt Reuters. Het probleem kan de hervatting van passagiersvluchten met de 737 MAX vertragen. De aard van het risico is niet bekendgemaakt. Onduidelijk is of de kwestie kan worden opgelost met een aanpassing van software.

De melding vormt een nieuwe tegenslag voor Boeing, dat al maandenlang werkt aan software die ervoor moet zorgen dat vliegtuigen van het type 737 MAX weer veilig de lucht in kunnen. Toestemming van de FAA die nodig is om een testvlucht te mogen maken, zal zeker niet voor 8 juli gegeven worden en mogelijk langer worden vertraagd.

Boeing liet woensdag weten dat de FAA het bedrijf heeft verzocht om nieuwe software-aanpassingen. De koers van het aan de beurs van New York genoteerde Boering daalde donderdag bij opening met 2,6 procent. (NRC)