Recensie

Recensie

De wereld rond in 8 Amsterdamse terrassen

Een van de grote geneugten van de zomerperiode is dat je ook eens lekker buiten kunt eten. Voor deze laatste aflevering van Uit Eten voor de zomerstop streek de recensent niet neer in één restaurant, maar op acht verschillende terrassen waar het goed eten is.

Gent aan de Schinkel, Theophile de Bockstraat.
Gent aan de Schinkel, Theophile de Bockstraat. Foto Olivier Middendorp

De zomer is net begonnen en wij gaan op vakantie. Maar voordat we afreizen, presenteren we een lijstje met acht fijne terrassen om de zomer mee door te komen. Terrassen van restaurants met verschillende keukens, van Duitse tot Vlaamse, van Japanse tot Spaanse. Voilà: een klimaatneutrale wereldreis.

 1. Bij de Scheepskameel op het Marineterrein, de culinaire hit van de stad, hebben ze een prachtterras én schenken ze louter Duitse wijnen. Dat verheugt ons, want Duitse wijnen hebben zich bevrijd van hun louche imago, ze zijn spatzuiver op de graat. Voor de duidelijkheid: het gaat hier verder dan Riesling of Spätburgunder, alle Duitse wijngebieden worden gecoverd. Dus denk ook eens aan een glas Scheurebe of Sekt als aperitief! O ja, de eetkaart is helemaal niet Duits, eerder Frans en klassiek. Met toch wat Duitse troostsnacks: currywurst en kartoffelkuchen.

 2. Op het terras van de Plantage waan je je in een tropisch paradijs. Je hoort het zingen, fluiten en gillen van de Artis-bewoners, en stadsbewoners paraderen graag over dit lommerrijke plein. En behalve dat: je kunt er heerlijk eten, ook buiten. De nadruk ligt op de Zuid-Europese en de NoordAfrikaanse keuken en de Levant is nooit ver weg, je kunt hier een culinaire rondtrip maken. We aten de heerlijkste fattoush, de smakelijkste ttoro (Baskische vissoep), en eindigden met geroosterde bloemkool en Iberisch buikspek met wortelcrème.

 3. Plantage, Kerklaan. Foto Olivier Middendorp

 4. Gent aan de Schinkel is een verborgen topplek achter het Vondelpark met een riant terras. De naam suggereert de Vlaamse keuken, maar het is even zoeken. Toch zijn ze er, neem nou het plankje met paté, trappistenkaas en garnalenkroketjes, de Gentse borrelplank of gewoon steak met frites (van Zuyd) met mayonaise. Vooral in de Belgische bieren floreert de zaak: eenentwintig Belgische flesbieren, waaronder de Gentse bieren Crabbelaer, Gentse Gruut Blond, Inferno en Amber, Gentse Strop en Gentse Tripel, trappistenbieren als Rochefort, Chimay, Orval & Westmalle en zes bieren op de tap. Santé!

 5. Gent aan de Schinkel, Theophile de Bockstraat. Foto Olivier Middendorp

 6. Uitvlugt heeft een terras met vrolijke lichtjes en dus vergeet je dat je aan de rand van een klein industrieterrein zit. Het is inmiddels uitgegroeid tot een warme uitgaansplek met muziek en dansen, en je kunt er zowel overdag als ’s avonds ook uitstekend eten – een keer wat anders dan het Surinaamse eethuisje waar je nooit langer dan een half uur verblijft. De Surinaamse chef Nikita Tjon-affo maakte in Paramaribo furore, nu heeft hij zijn werkterrein naar Nederland verplaatst. Op de kaart bekende gerechten als pindasoep en roti, maar ook papadums en veel groentegerechten.

 7. Uitvlugt, Van Hogendorpstraat. Foto Olivier Middendorp

 8. Golden oldie As heeft een prachtig terras en ligt midden in het Beatrixpark, dus waan je je niet in de stad. Qua keuken blijft het dicht bij huis, er wordt met ingrediënten uit de regio gekookt, dus niks is van ver ingevlogen. Vanaf nu is As ook op zondag overdag (tot 20.00 uur) geopend met een speciaal 3- en 4-gangen menu, houtovenpizza’s en huisgemaakte pasta. Daarmee kun je mooi de traditie van de zondagse lunch nieuw leven inblazen!

  As, Prinses Irenestraat 19.

 9. As, Prinses Irenestraat. Foto Olivier Middendorp

 10. Kwaku is een jaarlijks zomerfestival in de Bijlmer, begonnen als voetbaltoernooi, maar het lijkt nu meer op één groot zomerterras. De keuken is vooral Surinaams, een uitschieter naar boven is de zaak van de Surinaamse ‘king of the bbq’ Patrick Rechards die veel BS’ers, Bekende Surinamers dus, ontvangt. Hier en daar is ook Antilliaans eten verkrijgbaar, zoals bij Pastechi Caribe, een knalgeel karretje met een tropisch tintje. Hier eet je overheerlijke pasteitjes gevuld met vlees, kip of tonijn en daarnaast bolo di anasa (ananastaart) en kesio, Antilliaanse crème brûlée.

  Kwaku, 13 juli t/m 4 augustus in de weekends, Nelson Mandelapark.

 11. Pikoteo in de Zeeheldenbuurt heeft een groot terras op de stoep met uitzicht op de staande mastenroute en serveert Spaans georiënteerd eten. Denk aan zowel old school als geavanceerde tapas, zoals ingelegde olijven, lomo iberico, pata negra, maar ook Caesar Salad à la Pikoteo en tempura van groenten. Eerst was de keuken nog sterk onder invloed van de Spaanse meester El Bulli, dat betekende veel rook en schuim, inmiddels zijn er invloeden van Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika terug te vinden op de menukaart.

 12. Pikoteo, Houtmankade Foto Olivier Middendorp

 13. Misschien dat de stamgasten niet vaak te vinden zijn op het riante terras van de TonTon Club in het Westerpark, hun hoofd staat immers naar spelen. Dat doe je binnen op flipperkasten, retrovideogames, buttonbashers en andere apparaten. Dikke pret! Goed eten kun je er ook: Japans, lekker en betaalbaar. De menukaart biedt keuze uit klassieke en moderne spiezen, zoals met enoki (paddenstoel), eend, lotuswortel, halloumi en coquilles. Ook staan er mooie sliders (gevulde broodjes) op de kaart en zijn er royale salades verkrijgbaar. Japanse hapjes en spelen: een topcombinatie!

 14. TonTon Club, Polonceaukade Foto Olivier Middendorp