Celstraffen voor grootschalige oplichting windmolens en vastgoed

Zeven mannen benaderden particuliere beleggers om te investeren in windmolens en vastgoed. Het geld verdween naar het buitenland.

Windmolens bij windpark Slufterdam.
Windmolens bij windpark Slufterdam. Foto Bas Czerqinski/ANP

Zeven mannen zijn vrijdag door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot vier jaar celstraf en beroepsverboden voor grootschalige beleggingsfraude met windmolens en vastgoed. De mannen hebben honderden investeerders opgelicht met hun beleggingsmaatschappijen Hollandsche Wind en Noordenwind en het geld witgewassen. Met de fraude was 8,7 miljoen euro gemoeid.

Ze benaderden particuliere beleggers met het voorstel te investeren in windmolens (Hollandsche Wind) en Nederlands vastgoed (Noordenwind) tegen hoge rendementen. Ze zochten beleggers met een interesse voor vastgoed en windenergie. Volgens de rechter hebben de investeerders een „volledig vertekend beeld van de werkelijkheid” voorgeschoteld gekregen. Het was namelijk „nooit de intentie” om het geld daadwerkelijk te beleggen. De mannen sluisden de miljoenen weg naar buitenlandse betaalrekeningen, Portugees en Filippijns vastgoed en auto’s.

Misleiden

De rechtbank citeerde uit WhatsApp-gesprekken tussen de mannen. „Mensen uitbuiten, lekkerste wat er is”, schreef een van hen. De ander reageerde: „Gaan we doen.” De namen van de beleggingsmaatschappijen waren bewust gekozen om te misleiden, oordeelde de rechter. Zo lijkt de naam Hollandsche Wind erg op het Eneco-merk HollandseWind en zit in Leeuwarden een vereniging voor duurzame energie met de naam Noordenwind.

De twee hoofdverdachten, Stefan S. uit Zutphen en Ronald de G. uit Barneveld, kregen de hoogste straf opgelegd. Zij hadden volgens de rechter een sturende en leidende rol. Het Openbaar Ministerie had in maart gevangenisstraffen tot vier jaar cel geëist.

De rechter wees een schadeclaim van bijna 180 gedupeerden van ruim vijf miljoen euro af. Zij moeten naar de civiele rechter om eventueel in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.