Bedrijfsleven

Kopgroep voldoet aan streefcijfer topvrouwen

De groep bedrijven die zich inzet voor meer topvrouwen, heeft voor het eerst voldaan aan het wettelijk streefcijfer van 30 procent. Volgens Caroline Princen, voorzitter van de commissie die de scores bijhoudt, laat het bedrijfsleven daarmee zien zelf in staat te zijn meer vrouwen aan de top te krijgen. Toch blijft overheidsingrijpen nodig, vindt ze.

Zo'n 270 bedrijven en organisaties hebben het zogeheten Charter Talent naar de Top ondertekend. Zij hadden vorig jaar gemiddeld ruim 32 procent vrouwen in de raad van bestuur, een kleine 36 procent vrouwen in de raad van commissarissen en bijna 39 procent in de raad van toezicht.

„De charterondertekenaars doen het heel erg goed. Maar dit is maar een klein deel van het bedrijfsleven", zegt Princen. Onderzoek onder duizenden bedrijven wees eerder uit dat vrouwen slechts een tiende van de bestuursposten bezetten. Later dit jaar komen nieuwe cijfers naar buiten; volgens Princen is de situatie er niet veel beter op geworden. „Eigenlijk is er een vrouwenquotum nodig”, zegt ze. Anders is het volgens haar een idee bedrijven te verplichten eigen doelen op te stellen.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie, D66) stelde eerder al dat ze er klaar mee is dat veel grote concerns te weinig vrouwen in topfuncties hebben. (ANP)