Apothekers

Overtredingen door medicijntekorten

Door medicijntekorten zien verslavingsartsen en apothekers zich soms genoodzaakt om de regels voor verstrekking van medicijnen te overtreden. Dat meldt RTL Nieuws donderdag, na gesprekken met zorgverleners.

RTL sprak met negen bronnen, die anoniem vertellen over de problemen. Zo heeft één bron wel eens een door een patiënt teruggebracht geneesmiddel meegegeven aan een andere patiënt. Zulk hergebruik is verboden: teruggebrachte of overgebleven geneesmiddelen moeten worden vernietigd om de kwaliteit van de voorraad te waarborgen. Nu halen apothekers soms naamstickers van de doosjes af. Ook worden geneesmiddelen die over de datum zijn verkocht.

De beroepsvereniging voor apothekers stelt dat het overtreden van de wet- en regelgeving „niet tot de dagelijkse praktijk behoort”. Tegen NRC zegt voorzitter Gerben Klein Nulent: „Dit zijn zeer uitzonderlijke gevallen waarin de apotheker geen andere oplossing voorhanden heeft.”

„We hebben er begrip voor dat de apothekers dan voor een dilemma staan, als er spoed is en een patiënt in levensgevaar is”, zegt Nulent.

Als een medicijn niet op voorraad is, wordt eerst gekeken of een ander, vergelijkbaar geneesmiddel kan worden meegegeven. Apothekers kunnen ook proberen een geneesmiddel zelf te bereiden of te importeren uit het buitenland.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt geschrokken te zijn van het artikel: „Vooral het hergebruik van medicijnen die over de datum zijn, of waarvan de apotheker niet weet wat ermee is gebeurd, kan gevaarlijk zijn.” (NRC)