Amber Alert voor 12-jarig meisje uit Rotterdam

De politie heeft een Amber Alert uitgestuurd over de vermissing van een 12-jarig meisje uit Rotterdam. Zij is mogelijk bij een onbekende, Engelssprekende man, laat de politie weten.

Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een Amber Alert uitgestuurd vanwege de vermissing van een 12-jarig meisje uit Rotterdam. De situatie is „urgent en zorgwekkend”, zo is te lezen in het politiebericht. Ze is sinds donderdagmiddag vermist.

Het meisje is vermoedelijk samen met een onbekende man, die mogelijk Engels spreekt, laat de politie vrijdagmiddag weten in een update op het bericht. De man wordt ervan verdacht het meisje „te onttrekken aan het gezag”. Op de site van de politie is een foto van de man te zien.

Het meisje vertrok rond het middaguur van school, in Rotterdam-Crooswijk. „Ze zou om 15.00 uur thuis zijn, maar is niet thuis aangekomen”, laat de politie weten. Ze vertelde aan een docent dat ze een afspraak had bij een orthodontist, maar dat bleek niet zo te zijn. Het is volgens de familie van het meisje „niets voor haar” om niet naar huis te komen. De familie laat ook weten dat eerdere chatberichten van het meisje zijn gewist. Het is niet bekend wat daarin stond.

Zorgen groter

Tijdens het onderzoek naar de vermissing werd volgens de politie ook gekeken naar „andere sporen” en werden de zorgen om het meisje groter. De politie sprak onder anderen met klasgenoten die haar voor zover bekend als laatste gezien hebben. In het bericht roept de politie klasgenoten op zich te melden als zij nog niet met de politie hebben gesproken, of als ze zich iets herinneren dat ze niet eerder hebben gezegd. Ouders van vrienden van het meisje wordt gevraagd bij hun kinderen na te gaan of zij weten waar zij kan zijn.

Vrijdagmiddag had de politie zo’n dertig tips ontvangen over de 12-jarige, naar aanleiding van het Amber Alert. Die worden nu ook onderzocht.

Jaarlijks wordt één à twee keer een Amber Alert uitgestuurd door Amber Alert Nederland. Het systeem wordt ingezet bij de landelijke vermissing van kinderen. De alerts zouden ruim twaalf miljoen Nederlanders bereiken, niet alleen via de telefoon, ook via sociale media, tv en reclamemasten. Ook voor het bericht over de 12-jarige is een reclameposter gemaakt, die inmiddels is verspreid.

Naschrift (2 juli 2019): De naam en foto van het vermiste 12-jarige meisje zijn om privacyredenen uit dit bericht geschrapt.