zelfdoding

‘Zelfmoordpoeder’ niet meer te koop voor particulieren

Fabrikanten en leveranciers van middelen die gebruikt kunnen worden voor zelfdoding, stoppen met leveren aan particulieren. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder had de Kamer gevraagd om een verbod op de verkoop van ‘zelfmoordpoeder’.

Volgens De Jonge is over de werking van dergelijke poeders veel onbekend. Omdat volgens de minister zelfdoding „zoveel mogelijk voorkomen moet worden”, zijn afspraken gemaakt met de chemische industrie, groothandelaren, Stichting 113 Zelfmoordpreventie en de Raad Nederlandse Detailhandel. In een gedragscode is tevens afgesproken om namen van dergelijke middelen geheim te houden, „om te voorkomen dat publiciteit tot nieuwe incidenten leidt”. De zelfregulering volgt op een discussie die twee jaar geleden ontstond toen Coöperatie Laatste Wil informatie deelde over ‘humane’ en pijnloze middelen voor suïcide. Mede door de publiciteit over de middelen steeg het aantal innames van „enkele keren per jaar” naar een kleine twintig in 2018. In het merendeel van de gevallen had de inname geen dodelijke afloop.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn ‘113 Zelfmoordpreventie’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl