Tientallen doden door instorting kobaltmijn Congo

De mijn in het zuidoosten van Congo stortte in nadat deze onder water gezet zou zijn door illegale mijnwerkers.

Een koper- en kobaltmijn in het noorden van Congo. Dit is niet waar het ongeluk van donderdag gebeurde.
Een koper- en kobaltmijn in het noorden van Congo. Dit is niet waar het ongeluk van donderdag gebeurde. Foto Jonny Hogg/Reuters

Door de instorting van een kobaltmijn in het zuidoosten van Congo zijn donderdag zeker 39 doden gevallen. Het gaat om mijnwerkers die daar volgens de gouverneur van de provincie Lualaba illegaal aan het werk waren, meldt persbureau Reuters. De mijn zou beheerd worden door het Brits-Zwitserse handelshuis Glencore.

De mijnwerkers probeerden volgens de gouverneur op eigen houtje kobalt te winnen. Ze hadden daarvoor de mijn onder water laten lopen, wat de instorting tot gevolg had.

Er zijn duizenden illegale mijnwerkers actief in het zuiden van Congo, waar ruim de helft van de wereldwijde kobaltvoorraad vandaan komt. Sinds vorige week bewaken honderden Congolese militairen een koper- en kobaltmijn van het Chinese mijnbouwbedrijf Molybdenum, om te voorkomen dat illegale mijnwerkers de mijnen in gaan. Kobalt is een belangrijke grondstof voor onder meer elektrische auto-accu’s.