OM: internationale criminele organisatie fraudeerde met mest

Vijf jaar deed het OM onderzoek naar mestfraude. Twintig verdachten moeten nu voor de rechter komen.

Bemesting van een tarweveld.
Bemesting van een tarweveld. Foto Fotokostic

Miljoenen kilo’s zwaar vervuilde mest zijn jarenlang op Nederlandse en Duitse akkers gedumpt door een internationale criminele organisatie die fraudeerde met mest en afval. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na vijf jaar onderzoek.

Twintig Nederlandse en Duitse verdachten staan hiervoor volgende week voor de rechter in Amsterdam. Het gaat om veehouders in Gelderland, Brabant en Utrecht, een Limburgse mesthandelaar, een Brabantse mesttransporteur, een Duitse tussenhandelaar, een industriële vergister in Spakenburg en een producent van biodiesel in de Botlek.

De verdachten zouden illegaal dierlijke en industriële resten hebben verwerkt tot meststoffen. Dit zogenoemde digestaat werd in Nederland en Duitsland over het land uitgereden om gewassen beter te laten groeien.

Omdat er gevaarlijke stoffen in de meststoffen waren gemengd is het milieu geschaad, volgens het OM. Dat verdenkt de groep van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet.

Onder meer de Duitse tussenhandelaar Biogarant en het Limburgse Stassen Mestrecycling en Transport, van eenzelfde Limburgse eigenaar, worden verdacht. Biogarant kreeg dit voorjaar in Duitsland al een recordboete van 1,35 miljoen euro voor het importeren van mest die organisch afval bevatte.

Vervuilde mest spoorloos

Waar de vervuilde mest is gebleven, is grotendeels onbekend, de Duitse en Nederlandse autoriteiten onderzoeken dit nog. Adressen van bestemmingen, die in Nederland verplicht moesten worden opgegeven voor de export, bleken niet te bestaan.

Het in de Rotterdamse haven gevestigde Biopetrol, dat biodiesel en farmaceutische glycerine produceert, zou illegaal afvalstoffen aan de vergister in Bunschoten-Spakenburg hebben geleverd. Biopetrol is onderdeel van het Zwitserse Glencore dat in internationale fraudezaken is verwikkeld. Een woordvoerder van Glencore zegt niet te „geloven dat er een basis is voor de claims” tegen het Rotterdamse dochterbedrijf.

Overheid subsidieerde

Het bedrijf A. van de Groep en Zonen uit Bunschoten-Spakenburg verwerkt – ‘vergist’ – naar eigen zeggen visafval en andere organische stoffen tot grondstof voor diervoeder, vismeel en biogas. Het heeft een vergistingsinstallatie en krijgt daar van de overheid subsidie voor. In een publicatie op de site van RVO – dat namens het ministerie van Economische Zaken de subsidie verstrekt – vertelt het bedrijf over de duurzame activiteiten. Het bedrijf zou geen mest vergisten. Nu wordt het ervan verdacht een product dat als meststof zou worden gebruikt, te hebben geleverd aan nabije veehouders.

Mestfabrieken spil fraude

Onlangs onthulde NRC dat zogenoemde mestfabrieken, waarin afval en mest worden vergist, spil zijn in een omvangrijke fraude met afval en subsidies. Het bleek onder meer uit een vertrouwelijk rapport van opsporingsinstanties en enkele provincies.

Lees ook: Geen maïsafval maar verfslib en xtc-resten in de mest