Nieuw probleem vastgesteld bij Boeing 737 MAX

Een nieuwe kwestie met het toestel, dat sinds maart wereldwijd aan de grond wordt gehouden na twee vliegrampen, kan de hervatting van vluchten vertragen.

Werknemers van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing werken in maart aan een toestel van het type 737 MAX in Renton, in de staat Washington.
Werknemers van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing werken in maart aan een toestel van het type 737 MAX in Renton, in de staat Washington. Foto Jason Redmond / AFP

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een nieuw risico vastgesteld bij de 737 MAX-toestellen van Boeing, dat de vliegtuigbouwer moet oplossen voordat het vliegverbod van de toestellen kan worden opgeheven. Dat heeft de Federal Aviation Administration woensdag verklaard.

De nieuwe kwestie met het toestel, dat sinds maart wereldwijd aan de grond wordt gehouden na twee vliegrampen binnen vijf maanden, werd vorige week vastgesteld tijdens een test met een simulator, meldt Reuters. Het probleem kan de hervatting van passagiersvluchten met de 737 MAX vertragen.

De aard van het risico is niet bekendgemaakt. Onduidelijk is of de kwestie kan worden opgelost met een aanpassing van software, schrijft het persbureau op basis van bronnen met kennis van de zaak.

Lees ook: Seattle blijft in Boeing geloven

Testvlucht

De melding van de FAA vormt een tegenslag voor Boeing, dat al maandenlang werkt aan software die ervoor moet zorgen dat vliegtuigen van het type 737 MAX weer veilig de lucht in kunnen. Toestemming van de FAA die nodig is om een testvlucht te mogen maken, zal niet voor 8 juli gegeven worden en mogelijk langer worden vertraagd.

Vorige maand zeiden vertegenwoordigers van de FAA dat de 737 MAX mogelijk eind juni groen licht zou krijgen, na voltooiing van de aanpassing van het zogeheten MCAS-systeem door Boeing. Die software, die de neus van het toestel herhaaldelijk naar beneden duwde, wordt in verband gebracht met vliegrampen met het toestel in Indonesië in oktober en Ethiopië in maart. Bij die rampen kwamen 346 mensen om.

„Wat de meest recente kwestie betreft, is het proces van de FAA erop gericht om potentiële risico’s te ontdekken en onder de aandacht te brengen”, schreef de luchtvaartautoriteit in een verklaring. „De FAA heeft onlangs een potentieel risico gevonden waar Boeing iets aan moet doen.”

Boeing liet woensdag weten dat de FAA het bedrijf heeft verzocht software aan te passen om het hoofd te bieden aan een vluchtsituatie die nog niet wordt gedekt door de al gemaakte aanpassingen. De vliegtuigbouwer, die sinds de rampen met de 737 MAX onder een vergrootglas ligt, verklaarde aan dat verzoek te voldoen.