Nederland vlaggenstaat

Sea Watch negeert verbod om met migranten in Italië aan te meren

In een openlijke uitdaging aan de Italiaanse regering waarin ook Nederland betrokken is, heeft het reddingsschip Sea Watch na veertien dagen wachten een verbod om de Italiaanse territoriale wateren binnen te varen genegeerd en met 42 uitgeputte migranten aan boord koers gezet naar de haven van het eilandje Lampedusa. De 31-jarige Duitse kapitein riskeert hiermee een boete van 50.000 euro en confiscatie van het schip. Ze zei dat ze geen keus had, omdat de 42 op zee opgepikte migranten wanhopig waren geworden. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini reageerde woedend. Hij vindt dat Nederland, vlaggenstaat van het schip van de Duitse hulporganisatie, had moeten aanbieden mensen op te nemen. Maar Nederland reageerde afhoudend. „Europa? Afwezig, zoals altijd”, twitterde Salvini. (NRC)