Islamitische Staat

VS willen Nederlandse militaire ‘hulp op de grond’ in Syrië

De Verenigde Staten willen dat Nederland met „militaire middelen op de grond” gaat helpen om terreurorganisatie IS in Syrië klein te houden. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra donderdag gezegd in een interview in de Volkskrant. Nederland had vorig jaar scherpe kritiek op het besluit van de VS om hun troepen (gedeeltelijk) terug te trekken uit het noordoosten van Syrië. Die „feedback” is ter harte genomen, aldus Hoekstra, en vandaar nu het verzoek: zo kan Nederland volgens de ambassadeur zélf meehelpen voorkomen dat IS opnieuw groeit. Hij is „optimistisch” dat Nederland het verzoek zal inwilligen. Volgens Hoekstra gaat het niet om een wederopbouwmissie. Er zou evenmin een nieuw VN-mandaat nodig zijn om grondtroepen te laten opereren in Syrië. (NRC)