Internationaal Olympisch Comité

Kandidaatstelling Spelen voortaan pas na referendum

Steden die interesse hebben in het organiseren van de Olympische Spelen moeten eerst een referendum onder de bevolking houden voordat ze zich officieel kandidaat stellen. Dat is besloten op het congres van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne. De afgelopen jaren zag het IOC te vaak kandidaat-steden afvallen in de verkiezingsrace. Voor de Olympische Winterspelen van 2026 trokken de steden Sion (Zwitserland), Sapporo (Japan), Graz (Oostenrijk) en Calgary (Canada) zich terug vanwege de grote omvang en de hoge kosten van het evenement. Vaak gebeurde dat als reactie op een referendum. Alleen Stockholm en Milaan bleven over. Het IOC koos maandag voor Milaan, samen met het wintersportoord Cortina d’Ampezzo. Ook voor de Olympische Winterspelen van 2022 (Beijing) en de Zomerspelen van 2024 (Parijs) vielen kandidaat-steden af nadat uit volksraadplegingen was gebleken dat de inwoners geen trek hadden in het dure sportevenement. (ANP)