Grote gezelschappen gepasseerd bij keus voor beste theatervoorstellingen

De Nederlandse Toneeljury heeft de twaalf beste theatervoorstellingen van het afgelopen seizoen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Van de acht grote, gevestigde gezelschappen zijn geen eigen producties geselecteerd. Dat is een opvallend eigenzinnige keuze. De Toneeljury koos vooral werk van jonge makers en onafhankelijke collectieven en gezelschappen, zoals De Warme Winkel, Rose Stories, Saman Amini en Toneelgroep Jan Vos. Meest opvallende afwezige voorstelling is Een klein leven van Internationaal Theater Amsterdam in de regie van Ivo van Hove, die unaniem vijf sterren kreeg van de critici (NRC, Trouw, De Telegraaf, de Volkskrant).

De keuze is niet bedoeld als statement, zegt juryvoorzitter Hadassah de Boer. „Wat er voor lijn zit in de selectie merk je pas achteraf, als de keuze is gemaakt. Het is niet zo dat we de selectie aanpassen aan een vooropgesteld idee.”

Toch is de selectie pikant, aangezien deze donderdag in de Tweede Kamer de subsidieverdeling voor een nieuwe periode wordt besproken. Minister Van Engelshoven (Cultuur) wil vanaf 2021 8,6 miljoen euro rijkssubsidie onttrekken aan het Fonds Podiumkunsten, dat bijna alle van de nu geselecteerde groepen financieel heeft ondersteund. Dat bedrag wil ze overhevelen naar instellingen in de zogenoemde basisinfrastructuur waartoe ook de acht grote toneelgezelschappen behoren. Deze acht ontvangen nu samen circa 20 miljoen euro per jaar van het rijk.

Juryselectie Theater Festival: C7